Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново 20: душовете сеели зарази

6 ноември 2018 г. в 10:00
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:20

Главата на душа е идеалното убежище за бактерии, според ново проучване. Много от тези бактерии са безвредни, но учените са открили и следи от нетуберкулозни микобактерии, които могат да причинят белодробни инфекции.

Учените поясняват, че не всеки, изложен на тези бактерии, е податлив да се разболее. И все пак, новото проучване установява, че душовете са пълни с бактерии, скрити в образувалата се тиня в главата на душа и дупчиците му, които може да ни разболеят.

Душът може да изчисти телата ни от пот и мръсотия, но с течение на времето в него се натрупва боклук – известен също като биофилм – поради топлите и влажни условия. Любопитно е да се провери, какво живее в този биофилм, решават изследователи от университета в Колорадо Боулдър и събират проби от душовете на 656 домакинства в САЩ и Европа.

Оказва се, че душовете са пълни с бактерии. Много от тях не са вредни, но екипът е намерил следи от нетуберкулозни микобактерии (NTM) в душове в Съединените щати. NTM е особено разпространен в някои части на Южна Калифорния, Флорида и Ню Йорк – всички райони с по-високи съобщения за случаи на белодробно заболяване NTM, отбелязват изследователите. Те вярват, че душовете могат да предават болестта.

Симптомите на заболяването включват кашляне на кръв, задух, постоянна кашлица, умора и треска, според Американската асоциация на белодробните специалисти. Не всеки развива състоянието след излагане на NТМ и лекарите не са сигурни защо само някои хора се разболяват. Обаче, тези, които вече имат белодробни проблеми, възрастните хора и хората със слаба имунна система, са изложени на по-голям риск. Инфекцията се лекува с антибиотици, обясняват лекарите.

Екипът на изследването, също така е установил, че NTM бактериите са по-често срещани при металните душове, както и в домакинствата в САЩ, които използват общински води в сравнение с тези, използващи вода от кладенец. Микобактериите са устойчиви на хлора, намиращ се в общинската вода, така че те имат повече място да растат, след като хлорът убива голяма част от другите бактерии.

Според изследователите, трябва да се направят още изследвания, за да се определи кои типове вода може да ни изложат на по-голям риск.

„Има един богат микробен свят, процъфтяващ във вашия душ и може да бъдете изложени всеки път, когато се къпете“, казват авторите в изявление.

„Повечето от тези микроби са безвредни, но някои не са и това изследване ни помага да разберем как нашите собствени действия – от видовете системи за третиране на водата, до материалите, които използваме във водопроводните инсталации – могат да променят тези микробни общности. “

Какво означава всичко това за вас? Определено не трябва да спрете да се къпете, но може би трябва по-често да почиствате главата на душа. Използвайте оцет, за който е доказано, че убива много видове микроби.

Категории на статията:
Здраве