„Лошият“ холестерол май не бил толкова лош?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Когато става въпрос за „лош“ холестерол, по-ниско равнище е по-добре за да се намали рискът от сърдечни заболявания. Но ново проучване показва, че е възможно твърде ниските нива на холестерола да бъдат опасни.

Изследователите откриват, че ниските нива на „лошия“ холестерол, известен като LDL холестерол, са свързани с повишен риск от хеморагичен инсулт, който се появява, когато кръвоносен съд се спука в мозъка.

Резултатите показват, че „както е вярно за много неща в храненето, умереността и балансът е от ключово значение при определянето на оптималното целево ниво на LDL холестерола“, казва старшият автор на изследването д-р Зянг Гао, доцент по хранене в университета на щата Пенсилвания. „ Не бива да се отива в крайност – твърде високо или твърде ниско равнище на холестерол“.

Авторите казват, че констатациите, публикувани в списание Neurology, могат да помогнат за по-нататъшно усъвършенстване на препоръките за здравословни нива на холестерола. Например, хората, които са изложени на висок риск от хеморагичен инсулт, поради рискови фактори, като например фамилна предразположеност, може да е по-добре да се стремят към определени цели за равнище на холестерол, които не са толкова строги, колкото иначе биха им препоръчали.

Все пак констатациите ще трябва да бъдат потвърдени от по-нататъшни изследвания. Въпреки че новото проучване е голямо, включващо почти 100 000 души, всички участници са живели в един единствен град в Китай и не е ясно колко добре констатациите се отнасят за други популации.

„Хората трябва да обсъждат оптималните си цели за равнище на холестерола със своя лекар“, съветва Гао.

Холестеролът е подобна на восък субстанция, която се намира в тялото. Има няколко вида холестерол, включително LDL (съкращение от липопротеини с ниска плътност), който понякога се нарича „лош“ холестерол. Това е така, защото високите нива на LDL могат да доведат до натрупване на плака в артериите и увеличаване на риска от сърдечни заболявания и исхемичен инсулт, който се появява, когато съсирекът блокира притока на кръв към част от мозъка.

За здрави възрастни, LDL холестерол трябва да остане под 100 милиграма на децилитър (mg / dL). Редица проучвания препоръчват хората, които са с много висок риск от сърдечни проблеми, да се стремят да получат още по-нисък LDL холестерол, под 70 mg / dL.

Някои предишни проучвания са открили връзка между ниските нива на LDL холестерола и повишения риск от хеморагичен инсулт. Въпреки това, повечето от тези проучвания са били сравнително малки и измерваните нива на холестерол са били само в един момент във времето, което означава, че не могат да вземат под внимание колебанията в нивата на холестерола във времето, като това ги прави непредставителни, твърдят авторите.

В новото проучване изследователите анализират информация от около 96 000 възрастни в индустриалния град Таншан, Китай, които не са имали анамнеза за инсулт, инфаркт или рак. На участниците са измервани нива на холестерол в началото на проучването и след това всяка година в продължение на девет години.

През периода на изследване са били установени 753 случая на хеморагичен инсулт.

Резултатите показват, че хората с нива на LDL холестерол под 70 mg / dL са с 65% по застрашени да получат хеморагичен инсулт по време на проучвания период, в сравнение с тези, които имат нива на LDL от 70 до 99 mg / dL. За хората с нива на LDL холестерол под 50 mg / dL е било повече от два пъти по-рисково да получат хеморагичен инсулт, в сравнение с тези, които имат нива на LDL от 70 до 99 mg / dL.

Все пак, важно е да се отбележи, че общият риск от хеморагичен инсулт сред изследваната група е сравнително нисък, като е възникнал при по-малко от 1% от участниците.

Защо ниският LDL холестерол е свързан с повишен риск от хеморагичен инсулт не е известно. Но самият холестерол играе ключова роля в образуването на клетъчни мембрани и може да се окаже, че много ниските нива на LDL водят до несигурност и чупливост на червените кръвни клетки, казва Гао. Смята се също, че LDL е включен в пътя, който позволява на кръвта да се съсирва, казва той, така че ниските нива на LDL могат да увеличат риска от кървене.

По отношение на предотвратяване на исхемична болест на сърцето и инсулт – т.е. заболяване, причинено от ограничаването на притока на кръв към тъканите – по-ниският „лош“ холестерол дори е по-добър, казва Дана Хюнес, старши диетолог в Медицинския център „Роналд Рейгън“ в Лос Анджелис, която не участва в проучването.

Но в същото време, новите открития предполагат, че „нивата на LDL холестерол, които са твърде ниски, в този случай, по-малко от 70 mg / dL, също са вредни“, като увеличават риска от хеморагичен инсулт, казва Хюнес.

Въпреки това авторите признават, че може да се окаже предизвикателство да се приложат тези резултати към хора в други страни, живеещи при различни обстоятелства.

Нещо повече, изследването не отчита хранителните навици на хората, поради което Хюнес предлага да се обмисли бъдещо изследване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори