Ново попълнение в Трезора на страшния съд (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Трезорът на страшния съд се намира на архипелага Шпицберген. Това е гигантски склад със семена, направен в случай на катастрофа от световен мащаб. Попълване на неговата колекция е планирано за следващата година.

Световната банка-хранилище на посадъчен материал (Svalbard Globale frøhvelv) е създадена под егидата на ООН. Първият камък в основата на тунела хранилище е бил положен през 2006 година, а строителството е отнело две години.

Всяка страна е получила собствен отсек в банката за съхранение на посадъчен материал и по такъв начин складът може да побере всички образци на селскостопански култури, съществуващи в света.

Гигантският бункер, състоящ се от три стаи с температура -18ºC, се намира на дълбочина около 130 метра, което му позволява да устои на повечето катастрофи – от падане на астероид до ядрена война. Дори при изключване на електричеството семената могат да се съхраняват в продължение на две столетия.

Общата вместимост на бункера е 4,5 млн. образеца семена. Под „образец“ се подразбира херметичен алуминиев контейнер, в който се съдържат 500 семена. В първата година от работата на хранилището общият брой на образците е бил 400 000, а към началото на 2015 се натрупали 840 000 образеца, представляващи 4000 вида различни селскостопански култури.

За да не се нарушават условията на съхранение, бункерът се отваря изключително рядко. Такава изключителна ситуация се наложила в средата на 2015 година – в резултат на войната Сирия се оказала на границата на катастрофа и Международният център за селскостопански изследвания в сухите региони (International Center for Agricultural Research in Dry Areas) помолил да се извадят от фонда семена, устойчиви на суша, за възстановяване на селското стопанство в Сирия.

За 2016 година е планирано поредното попълване на колекцията от семена. Детайли за предстоящата операция не се разкриват от Глобалния фонд на разнообразието на селскостопанските култури (The Global Crop Diversity Trust). Известно е, че депозитите ще бъдат направени през март и май 2016 година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори