NSA може да ви подслушва и при изключен телефон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Georgie Sharp/flickr
Антония Михайлова

Лоши новини за параноиците. Това, че телефонът ви е изключен, не значи, че чрез него не ви подслушват.

Например NSA технически може да подслушва чрез микрофона на телефон, който е изключен.

Разговорите за „тъмната страна“ на NSA започнаха след изявление на Едуард Сноудън в интервю с Брайън Уилямс по NBC Nightly News.

Новото откровение на Сноудън за шпионажа на Агенцията за национална сигурност на САЩ предизвика нова вълна негодувания и съмнения.

Когато Брайън Уилямс, държейки в ръка iPhone, попитал: „Какво може да направи NSA с това устройство, ако иска да надникне в личния ми живот? Може ли да го включи дистанционно, ако е изключено? Могат ли да се включат приложенията?“

„Определено могат да ги включат при изключено устройство“, отговорил Сноудън.

Едуард Сноудън не разказал подробности за този магически механизъм. Но особено изявени iPhone хакери смятат, че това е възможно. Както съобщава Wired, те дори твърдят, че човек може да се предпази от подслушването на NSA.

Както във всеки фокус, главно място тук заема илюзията. Експерти по сигурност твърдят, че ако злосторници имат възможност предварително да поставят на телефона специален софтуер, то той може да имитира мнимо изключване. Поставянето на скрити кодове се нарича „имплантат“.

Така дистанционно NSA получава пълен контрол над телефона. Но е трудно да се постави такава програма на телефона. Ако имплантатът вече е поставен, тогава проблем няма. Как работи той?

Например програмата може да създаде фалшиво изображение на екрана за изключване. Когато си мислите, че телефонът е изключен, всъщност той се намира в режим на икономия на енергия. В това състояние телефонът може да записва разговора чрез микрофона.

Ерик Макдоналд, апаратен инженер от Лос Анджелис и член на група хакери от Evad3rs, смята, че в такова състояние е много трудно да се досетиш, че телефонът е „пробит“. Но има начин да затвориш своя iPhone от външни въздействия, или поне за известно време.

Това е режимът DFU. В този режим всички елементи на телефона са блокирани с изключение на USB порта, който очаква сигнал от Itunes за установяване на новия фърмуер. „Това е като невинно малко дете в детска градина – казва Макдоналд. – То не знае как да включи осветлението или звука, знае само как да включи USB-то“.

Телефонът може да се върне от този режим без каквито и да било последствия. Докато е в режим DFU, спокойно можете да проведете частен разговор, без да се притеснявате, че NSA ще разбере какво сте яли на закуска и какви планове имате за уикенда.

Но такива параноидни идеи едва ли ще навестят обикновен човек. За него е по-лесно да си остави телефона вкъщи или в хладилника.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори