Обединените Арабски Емирства заменят природния газ със слънчева енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Dubai, pixabay.com
Ивайло Красимиров

Обединените Арабски Емирства  (ОАЕ) предприемат нова енергийна стратегия, с която ще заменят природния газ за енергията от възобновяеми източници. Според първите оценки, замяната на половината използвана сега от емирствата енергия с възобновяема, през идните 30 години ще генерира спестявания, които ще покрият цялата нужна за тази промяна инвестиция.

Министърът на енергетиката на ОАЕ, Сухаил Ал Мазруей, обяви новите енергийни планове на ОАЕ, като заяви, че тази промяна ще запази природата и в същото време ще спести доста пари. Инвестицията за преминаване към енергия от възобновяеми източници ще бъде около 129 млрд. долара за идните 30 години, а това ще спести 192 млрд. долара за същото време, заяви министърът.

Сега ОАЕ зависят почти изцяло от природния газ, чийто добив е субсидиран от държавата. Слънчевата енергия става все по-евтина и през следващите няколко години тя ще се превърне в най-евтиният енергиен източник, особено в климатично подходящи страни, каквато е ОАЕ. Според министъра, това трябва да бъде стратегията на целия Близък изток, който сега е напълно зависим от субсидираните природен газ и нефт.

Поставените цели пред ОАЕ са доста амбициозни, но също толкова амбициозни са новите стратегии и на редица други страни по света, които заместват изкопаемите горива с възобновяеми. Великобритания например, трябва да замени добиваната сега от въглища енергия с енергия от ВЕИ до 2025 г.

Китай успява да намали потреблението на изкопаеми горива и в същото време да повиши потреблението на енергия, разбира се за сметка на зелената енергия. Дори сега Китай вече е световният лидер в производството на слънчева енергия. Именно масовото използване на слънчеви панели в Китай доведе до рязко поевтиняване на оборудването за производство на енергия от слънчевите лъчи. Това ще промени през идните няколко години изцяло енергийните източници използвани по света.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори