Смъртоносна заплаха от времето на Студената война дреме под ледовете на Гренландия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Безпределен бял пейзаж, странни ледени формирования, кристалночиста вода – природата на Гренландия спира дъха. Под този романтичен снежен ландшафт обаче се крие зло.

На дълбочина от 65 метра под леда са скрити отпадъци, които могат скоро да се окажат на повърхността, заради топенето на ледовете. От това се опасяват американски учени, а междувременно Дания и Гренландия спорят, кой трябва да се погрижи за обезопасяването на отровите.

За да схване причините, човек трябва да се върне 50 години назад.

Плац за 600 ядрени бойни глави

Във времената на Студената война, когато САЩ и СССР се надпреварваха във въоръжаването, американците построяват под леда на Гренландия военни съоръжения и установки за изстрелване на ядрени ракети. Оттук бомбите биха достигнали по-бързо до целта си, така се е мислило тогава. Проектът носи кодовото име „Iceworm“ (леден червей), а целта му е да складира и насочи 600 ядрени бойни глави.

Станцията, построена през 1959 г. на 8 метра под повърхността, разполагала с 85 до 200 военнослужещи. Електрическата енергия била подсигурявана с преносим ядрен реактор. Освен всичко друго има и широкообхватна мрежа от тунели.

По онова време Дания, на която принадлежи самоуправляващата се Гренландия, не е наясно какво правят американците под леда. Официално база Камп Сенчъри (Camp Century) е служила за провеждане на „научни експерименти в арктически условия“. Истината излиза наяве чак 1995 г., когато датският парламент възлага разследване.

200 хиляди литра дизелово гориво

През 90-те базата отдавна е в историята, защото ледът се движи и след само 3 години, американците решават да изоставят базата. Дейността на Камп Сенчъри е преустановена през 1967 г.. Не се счита, че е необходимо почистване, тъй като по това време станцията вече е на 36 метра дълбочина под ледовете и снеговете, където всичко би останало консервирано. За възможната промяна в климата тогава изобщо не е мислено.

Ако ледът на Гренландия обаче продължава да се топи със същата скорост е много вероятно съоръжението да излезе на повърхността в рамките на следващите 75 години, се казва в ново изследване на американски учени, публикувано в „Geophysical Research Letters“.

Това означава 9200 тона ядрени отпадъци, 200 хиляди литра дизелово гориво, PCB (канцерогенни органични съединения на хлора) и 24 милиона литра отпадна вода, в това число радиоактивна вода от ядрения реактор да излязат на повърхността и да се смесят с морската вода.

Гренландците естествено са притеснени – Камп Сенчъри съвсем не е единствената американска ледена станция.

Няма наложителен проблем за околната среда

В Гренландия има повече 30 американски военни бази с прекратена дейност, за които не е оповестено въздействието върху екологията нито потенциалните заплахи за здравето на хората, се казва в становище на гренландското външно министерство. През ноември т.г. Парламентът официално ще изиска от САЩ и Дания да решат проблема с потенциалната екологична катастрофа. Дания обаче не желае да се занимава с проблема, защото „75 години са много дълго време“, според външния министър Кристиян Йенсен. Гренландците пък искат да са сигурни, че някой ще поеме отговорността.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят · История

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори