Обезлесяването в Амазония се ускорява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

PrtSc Nat Geo Wild
Ивайло Красимиров

Нови данни, изнесени от бразилското правителство, твърдят, че незаконната сеч е засегнала повече дървета от горите по поречието на Амазонка, отколкото се смяташе досега. Сателитни данни от Националния институт за космически изследвания на Бразилия показват, че от август 2015 до юни 2016 г. са унищожени 7989 квадратни километра гора. Предишната година това число беше 6207км2.

Това означава увеличение на темпа на обезлесяване с 29% (24 на сто м.г.), но е все още далеч от пика постигнат през 2004 г., когато бяха унищожени 24398 км2. Досега Бразилия беше разглеждана като модел за правителствена политика по отношение опазване на горите. Какво се промени? Икономическата рецесия засегна силно страната, в това число и бюджета на Агенцията, която се грижи за опазването на горското богатство (IBAMA). Финансирането намаля с 30% и това доведе до спад на ефективността на операциите.

screen-shot-2016-12-05-at-9-53-01-am

Опазването на Амазония е много важна задача за Бразилия. Обезлесяването засяга повече от половината дървесни видове от биоразнообразието на гората. То засяга силно и повече от 180-те групи от местното население, които живеят в района. Опазването на амазонската гора помага на страната да спази ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, особено в контекста на факта, че икономиката консумира по 2 милиарда тона въглероден двуокис годишно. Бразилия трябва да вземе мерки в енергетиката си, така че да намали емисиите въглищен прах.

В усилията си за опазване на Амазония страната служеше като модел за други държави. През 2004 г. правителството представа нови програми, свързани с мерки срещу незаконната сеч, комбинирани със сателитно наблюдение и успя да забави обезлесяването чувствително. Правителството установи защитени територии и въведе тежки глоби за незаконната сеч.

Друга политика, която пожъна успех, беше партньорството с местните племена в Амазония. Изследванията показаха, че земята, която се управлява от тях се обезлесява два до три пъти по-бавно в сравнение с други територии. Племената като Кайапо успяха да опазят земята на предците си от масово обезлесяване.

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори