Морски „облак“ напомни за извънземните (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Работещите край бреговете на Панама океанолози са заснели движението на хиляди червени раци Pleuroncodes planipes, струпани в лишени от кислород дънни води, съобщава PeerJ.

На видеото се вижда как раците скачат и пълзят по дъното на местността Ханибал бенк – тази сцена е сравнена с кадри от научнофантастичен филм.

„Когато се спуснахме към дъното с батискаф, обърнахме внимание как водата става все по-мътна. Пред нас възникна облак и ние не разбирахме каква е неговата причина.

Когато снижихме,  изведнъж видяхме тези същества. Първоначално те ни се сториха като камъни, но когато ги видяхме в движение, не можехме да повярваме на очите си“, разказва Хесу Пинеда (Jesús Pineda), ръководител на експедицията.

Научната стойност на откритието е двустранна. Първо, раците Pleuroncodes planipes никога преди не са срещани на ширините на Панама (обикновено те живеят на калифорнийското крайбрежие). Второ, по-рано не е забелязвано стадно поведение на тези ракообразни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори