Оглеждайте се за Северните Тауриди! Ето защо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На 11 ноември Луната е във фаза новолуние, значи светлината ѝ няма да къпе нощното небе. Идеално време да обърнете поглед към бледите обекти в Космоса – галактики, мъглявини и… падащи звезди!

Бъдете бдителни: в нощта на 11 или 12 ноември се очаква активността на метеорния поток Северни Тауриди – един от двата клона на потока Тауриди от съзвездие Телец. Този стар, открит още през 1869 година рой малки частици ще даде максимум между 5 и 10 метеора на час.

Не е много, ще кажете вие. Човек може да си престои цял час в ноемврийската нощ и да види 1-2 метеора. Струва ли си изобщо?

Определено си струва!

Северните Тауриди (както и Южните, които още не са си „отишли“ съвсем) се явяват източник на макар и редки, но ярки метеори, а също още по-ярки болиди. Следователно макар и да не видите дъжд от падащи звезди, с голяма вероятност ще видите няколко много ярки метеора.

Друг плюс: максимумът на Северните Тауриде е доста размито понятие. С почти еднаква вероятност може да наблюдавате същото количество метеори и днес, и утре, и няколко вечери след 12 ноември. С други думи, Северните Тауриди имат размит максимум, който не е изразен ясно – за разлика от много други потоци, чийто пик се свежда до една-две нощи, понякога и до няколко часа.

Освен това двата клона на Тауридите се наслагват един върху друг, така че можете да видите малко повече метеори, отколкото е посочено за Северните Тауриди.

История на метеорния поток

Тауридите са получили своето название от съзвездие Телец (на латински – Taurus), където се намира техният радиант. Радиант е точка на небето, откъдето, както му се струва на наблюдателя, излитат метеорите. Той може да се сравни с точка на хоризонта, в която се събират железопътни релси.

За първи път метеорите са наблюдавани още през XI век в Китай, но в Европа са получили известност през 1869 г. Макар че през ΧΙΧ век северният клон е наблюдаван често, никой от астрономите не свързвал наблюдаваната активност от съзвездие Телец с периодично действие на потока.

© Jeffrey Berkes/ National Geographic

© Jeffrey Berkes/ National Geographic

Всичко се променило в първата половина на ХХ век, когато едновременно няколко изследователи установили, че през октомври-ноември в района на съзвездие Телец са активни няколко радианта. След това се оказало, че Тауридите се състоят от два клона – северен и южен.

Към тях се примесват метеорите Ариетиди – поток с радиант в съзвездие Овен. Ариетидите много трудно се отличават от Тауридите – цветът и скоростта на метеорите в двата потока е практически еднаква, а и радиантите им са разположени близо един до друг.

Само точни наблюдения позволяват да се установят различните координати на радиантите на двата потока. Освен това съществуват и Андромедиди – слаб метеорен поток, който може да внесе объркване в наблюденията на начинаещите търсачи на небесни зрелища.

Тауридите имат невероятно свойство – потокът се наблюдава в продължение на три месеца – от 7 септември до 10 декември! Това означава, че метеорните частици са разпилени по орбита много широко, „дебелината“ на рояка е почти 30 милиона километра, или 0,2 астрономически единици.

Орбитата на Тауридите, както и орбитата на много други метеорни потоци, е свързана с комета. Смята се, че прародителка на потока се явява кометата Енке, открита през 1786 г. от Пиер Мешен. Орбитата на Тауридите лежи в плоскостта на орбитата на Земята, затова метеорите могат да се наблюдават два пъти годишно – през есента, когато летят към Слънцето, и през лятото, когато летят от Слънцето.

Ясно е, че летните Тауриди се сблъскват с дневната страна на Земята, затова те могат да се наблюдават само с радари. Този поток е получил названието β-Тауриди.

Наблюдаваме Северните Тауриди

Радиантът на Северните Тауриди се намира в точка координати α=58°, δ=22°, между Плеядите и звездата Омикрон Телец. Това е областта на небето, откъдето излитат метеорите. Тя се намира в източната част на съзвездие Телец, недалеч от границите със съзвездие Андромеда и Овен. Затова, преди да наблюдавате Тауридите, следва да откриете на небето съзвездие Телец.Тауриди, радиантНо при наблюдение на метеори не е целесъобразно да се гледа към радианта на потока. Много по-добре е да изберете регион на небето 60° от него. Ако наблюдавате вечерта, то има смисъл да гледате на запад или в зенита.

По-късно през нощта и сутринта вече е необходимо да гледате източно от Телец – към съзвездие Близнаци и Малко куче.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори