Огромни наводнения очакват Европа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Значителни територии на Западна, Централна и Източна Европа след 30-70 години ще се намират под заплахата от глобален потоп, в случай че човечеството не вземе необходимите мерки. Такава е прогнозата на доклада на Европейската агенция по околната среда, съобщава New Scientist.

За първи път агенцията е провела глобален мониторинг на състоянието на водните ресурси на Европа и е съставила прогноза по заливане на редица територии на континента.

Климатолозите смятат, че към 2050 година икономическите щети от наводненията ще нараснат пет пъти, а към 2080 година – 17 пъти. Сред териториите, намиращи се под заплаха, се назовават районите, разположени в долините на най-големите реки – преди всичко Рейн и Дунав.

За последните сто години в Европа са унищожени 90 процента от заливните равнини, които по време на наводнения защитават ниските райони по течението на реките от излишъците вода. Прогнозата на агенцията е основана на анализ на предишни наводнения, съхранени темпове на глобалното затопляне и липса на мерки за борбата с тях. Учените са представили следните данни.

В периода между 1980 и 2010 г. в 37 европейски страни са регистрирани 3563 наводнения. Най-много бедствия е имало през 2010 г. (321 наводнения в 21 страни). Най-много пострадали е имало в Италия (6,7 млн. души, или 11% от населението), а най-съществено е пострадала Унгария (1,8 милиона души, 18% от площта). С течение на времето от катастрофи ще страдат все повече хора и територии.

Учените предлагат комплексно решение на проблемите с наводненията в Европа. От една страна, то включва борбата с глобалното затопляне, а от друга – възстановяване на естествените екосистеми на речните водоеми и заливните зони, обобщава Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори