Ходещите дървета в Еквадор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ходещите дървета
Димитър Димитров

На територията на резервата Сумако съществува уникална форма на живот, позната като еквадорско ходещо палмово дърво. Според някои изследвания тези дървета са способни да се придвижват с по 2-3 сантиметра на ден, за да получават повече слънчева светлина и вода.

TW_Walking-Trees05_670

Петър Врсански (Peter Vrsansky), който е палеобиолог от института по естествени науки към Словашката академия на науките, обяснява за BBC:

„Докато почвата ерозира, дървото развива нови, по-дълги корени, които търсят по-твърда земя. Понякога се преместват с цели 20 метра.“

TW_Walking-Trees02_670

„Тогава, малко по малко новите корени се наместват в почвата, а старите започват да се издигат във въздуха. Целият процес се случва, защото дърветата трябва да се местят, за да получават повече слънчева светлина. Намирането на по-солидна почва може да отнеме до две години.“

Проблемът е, че скоро тези гори може да не съществуват. На местните им е позволено, да отсичат дърветата, за да получат права върху земята.

„Случва се следното нещо. Хората идват и отсичат няколко дървета , за да получат правомощия върху земята. След пет години, по закон, имат право да продадат тази земя. И го правят“, обяснява Врсански.

TW_Walking-Trees03_670

Има и добра новина. Всъщност земята е доста евтина и това позволява на природозащитниците да я закупуват и запазват уникалният природен феномен.

„Отсичането на дървета е срамота, тъй като Еквадор е една от страните с най-много защитени зони в света“, добавя Петър Врсански. „Но дърветата не могат да ходят достатъчно бързо, че да избягат от моторните резачки, подсилени със сегашните закони.“

Timewheel

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори