Огромно неизвестно езеро откриха в Антарктида

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Pat Perry
Антония Михайлова

Антарктическият лед крие под себе си неизвестно езеро с дължина 100 километра. До този извод са стигнали учени въз основа на данни, представени в Европейския съюз по геонауки, съобщава New Scientist.

Подобни подледни езера представляват огромен интерес за науката, тъй като може да крият уникални форми на живот, заключени в изолация от околния свят милиони години.

Макар че езерото не превишава по размери известното Восток (размерите на Восток са 240 км дължина и 60 км ширина), новото езеро се намира доста по-близо до изследователските станции и учените ще могат много по-лесно да го достигнат и изследват, казва Мартин Сийгерт, член на екипа, открил новия географски обект.

Догадката за съществуването на езерото се основава на спътникови снимки, където учените са идентифицирали канали по повърхността на ледовете, точно съвпадащи с наблюдаваните над вече известни подледни езера и канали.

© MODIS/NASA

© MODIS/NASA

„Видяхме тези странни линии по повърхността и по тях предположихме, че там съществуват масивни канали с дължина 1000 километра, а също и голямо подледно езеро“, казва Сийгерт.

Ученият допълва, че новото езеро има дължина около 100 км, ширина 10 км и по форма повече прилича на ивица, а дългите канали и каньони, излизащи от него, се протягат на 1000 километра по източното крайбрежие на Антарктида.

Напомняме, че в началото на тази година под антарктическите ледове учените откриха най-големия каньон на Земята.

Откритието беше извършено от международен екип геолози от Великобритания, САЩ, Австралия и Китай след изучаване на спътникови изображения. Впоследствие е проведена георадиолокация – геофизичен метод, който се основава на излъчването на импулси електромагнитни вълни и регистрирането на сигнали, отразени от различни обекти на сондираната среда.

Каньонът с дължина около 1000 км и дълбочина до километър е разположен в Източна Антарктида в Земята Принцеса Елисавета и очевидно е издълбан дълго преди да се появи антарктическият леден щит. Георадиолокацията е позволила да се определи и подледно езеро с площ 1250 квадратни километра, с което каньонът може да е свързан.

най-големия каньон„Невероятно, но такива мащабни обекти едва сега се разкриват на учените. Фактически ние знаем за релефа на Антарктида по-малко, отколкото за повърхността на Марс. Информацията за скрития под леда ландшафт ще ни позволи по-добре да разберем как леденият щит реагира на климатичните изменения“, казва водещият автор на изследването Стюарт Джеймисън (Stewart Jamieson).

Досега за най-големия каньон на Земята се смяташе открит през 2013 година обект, също разположен под ледовете – в Гренландия. Неговата дължина е 750 километра. Широко известният Гранд каньон в щата Аризона се протяга на 445 километра.

В същото време откриването на новия каньон не се явява официално – потвърждаването на неговото съществуване и връзката му с подледното езеро се планира за края на 2016 година с георадиолокация на по-големи територии на Антарктида.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори