Опозицията на Юпитер – главното събитие на март

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL
Антония Михайлова

На 8 март 2016 година ще се състои рядко астрономическо явление – опозицията на Юпитер. Интервалът между тези събития е 13 месеца.

Юпитер е петата планета от Слънцето и най-голямата в Слънчевата система. В обичайно време без специална техника е трудно той да се разгледа от Земята, но веднъж на 13 месеца се случват така наречените опозиции – такова положение на небесно тяло в Слънчевата система, при което разликата между еклиптичната дължина между него и Слънцето е равна на 180° (тоест тялото се намира сякаш на продължението на линията Слънце–Земя и се вижда добре от Земята в противоположна на Слънцето посока).

Тази година опозицията на Юпитер се очаква на 8 март 2016 година. В тази нощ неговото разстояние от Земята ще бъде 664 милиона километра. Това ще го направи третият по яркост обект на нощното небе след Луната и Венера, достъпен за наблюдение с невъоръжено око.опозиция на ЮпитерА с помощта на бинокъл редом до диска на планетата може да се видят четири малки „звезди“ – главните Юпитерови спътници Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

През 2016 година по време на опозицията Юпитер ще се движи в съзвездие Лъв близо до границата със съзвездие Дева, набирайки най-голяма височина над хоризонта в средата на нощта. Той ще остане добре видим в продължение на известно време.

А веднъж на 12 години се случва великата опозиция на Юпитер, когато планетата се намира в своя перихелий. В този период неговият ъглов размер за наблюдателя от Земята ще достигне 50 ъглови секунди, а блясъкът – 2,9m. Предишната велика опозиция на Юпитер е била през 2010 година, а следващия път земляните ще станат свидетели на това явление на 26 септември 2022 година.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори