Още секунда дължина за 2016

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако нямате търпение да изпратите 2016-та в историята – лоши новини. Годината ще бъде с една секунда по-дълга от планираното, поради добавянето на високосна секунда, предназначена да компенсира забавянето на въртенето на Земята.

Целта е суперточните атомни часовници на учените да бъдат държани в синхрон с планетата. Решението е взето от Международната служба по земна ротация и референтни системи (IERS), научното тяло, отговорно за спазването на глобалните времеви стандарти. Високосната секунда ще бъде добавена на 31 декември в събота точно преди полунощ.

Забавянето на земното въртене е в резултат приливите и от промяната във взаимодействието на планетата с луната, която се отдалечава от Земята с 3,78 см на година.

Джеф Честър от Военноморската обсерватория на САЩ, част от IERS, обяснява, че системата с високосната секунда е въведена през 1972, когато световните „пазители на времето“ решават да поддържат две времеви рамки и защо приливите влияят на времето.

Луната предизвиква приливите на Земята, приливни издутини се появяват в океаните. Земята обаче се върти по-бързо отколкото Луната обикаля около нея и така издърпва приливните издутини от точката, в която те са директно под Луната.“

На Луната това не й харесва„, казва той, „Хей, това си е моята приливна издутина“ и дърпа назад. Нетният ефект от това е, че действа като много бавен деструктивен механизъм.

Според британския Telegraph, статистически погледнато в рамките на тази една секунда ще се родят 4,3 бебета, 1,8 души ще починат, Земята ще пропътува 30 километра по своята орбита около Слънцето, Уорън Бъфет ще спечели 256 британски паунда, Международната космическа станция ще пропътува 7,72 км, ще се продадат 20 хиляди кока коли в световен мащаб, ще възникнат 4 хиляди нови звезди, 9 нови iphone ще бъдат купени…

Друг фактор, който допринася за забавянето на земната ротация са по-меките и топли зими, предизвикани от климатичния цикъл на Ел Ниньо.

През 2012-та всички полети на авиокомпания Quantas закъсняха, след като компютъризираната резервационна система на превозвача се обърка от допълнителната секунда, добавена между събота, 30 юни и неделя, 1 юли.

Категории на статиите:
Процеси

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори