Съдбата на високосната секунда ще се решава чак през 2023 г.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Очевидно подобно решение не се взема с мигане на окото.

Всъщност мненията на различните страни за високосната секунда – допълнителна секунда, която се добавя периодично за компенсация на отклонението, възникващо при въртенето на Земята около Слънцето – се оказали противоположни и вземането на решението по този въпрос било отложено до 2023 година.

Представители на различни страни по света, събрали се в Женева на конференция на Международния телекомуникационен съюз (ITU), са дискутирали по този въпрос от началото на месеца, но така и не стигнали до общо решение.

Резултатът от обсъжданията по този въпрос в рамките на конференцията World Radiocommunication Conference (WRC-15) е формулиран в официално изявление на ITU, което гласи, че е „взето решение за провеждане на бъдещи изследвания на влиянието и прилагането на перспективна скала на времето, включително отстраняване на така наречената високосна секунда“.

Конференциите WRC се провеждат веднъж на четири години и отчетът на резултатите от изследванията за влиянието на премахването на високосната секунда ще бъде представен на конференцията, която ще се състои след 8 години.

Главният аргумент, който се привежда от противниците на използването на високосна секунда, сред които са САЩ и Франция, е това, че съвременните компютърни и спътникови системи разчитат на точни измервания на времето за своите изчисления и добавянето на високосната секунда води до трудности в пренастройването на оборудването.

В замяна на това те предлагат като опорна скала да се използва такава, която се основава на измерването на времето с атомни часовници и неизискваща периодично добавяне на секунда за корекция.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори