От JAXA потвърдиха наличието на проби от астероида Рюгу

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Японската космическа агенция заяви в понеделник, че потвърждава наличието на проби от черна почва в капсулата, която космическият кораб Hayabusa2 върна от далечен астероид миналата седмица.

Капсулата с диаметър 40 сантиметра, беше пусната от Хаябуса2 от космоса на място в слабо населената австралийска пустиня на 6 декември.

Тя пристигна в Япония миналия вторник за изследвания, за които има надежда да дадат представа за произхода на Слънчевата система и живота на Земята.

Японската агенция за аерокосмически изследвания заяви, че нейните учени са отворили капсулата и са открили неуточнено количество пясъчни черни частици.

„Очевидно те са от астероида Рюгу“, съобщиха от JAXA вспециално изявление.

От Агенцията заявиха, че ще продължи първоначалния преглед на образците от почвата на астероида, преди по-пълни проучвания на пробите да бъдат направени по-късно.

Пробите са събрани от допир, който Hayabusa2 направи миналата година до повърхността на Рюгу, на повече от 300 милиона километра от Земята.

Кацането беше по-трудно от очакваното поради изключително скалистата повърхност на астероида.

Първият десант събра проби от повърхността на Рюгу, а вторият сондира повърхността и извади проби под повърхността. Всяка от двете проби се съхраняваше отделно.

Учените се надяват подпочвените проби от астероида, незасегнати от космическата радиация и други фактори на околната среда, да предоставят информация от преди милиарди години.

Учените от JAXA казват, че се интересуват особено от органични материали в пробите, за да научат как са били пренасяни в Слънчевата система и дали са свързани с живота на Земята.

След проучвания в Япония за около година, някои от пробите ще бъдат споделени с НАСА и други международни групи за допълнителни изследвания, започвайки през 2022 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори