Отгледаха кълбовидна мълния в лаборатория

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В природата кълбовидната мълния не се среща често и нейното поведение винаги е непредсказуемо.

Тя може да влита в стаи, да лети над полята или – в редки случаи – да подскача на пътеките между самолетните седалки.

Тъй като този феномен е рядък, учените решили да го пресъздадат изкуствено, за да разберат по-добре природата на кълбовидната мълния.

Екип учени от Академията на Военновъздушните сили в САЩ в щата Колорадо се научил да създава светещ облак плазма от специален разтвор и да я задържи почти за половин секунда.

В своето изследване учените използвали камера за ускорено заснемане, което позволило да се наблюдава ходът на експеримента, и открили че изменението на киселинността на разтвора на електролита позволява да се създадат по-устойчиви топки плазма.

Освен това за наблюдението се използвали и други методи. Например учените разглеждали топките плазма през инфрачервен детектор и отбелязали, че с времето се променят тяхната плътност и структура.

Според получените данни в създаденото подобие на кълбовидна мълния се съдържат водни пари и въглероден диоксид наред с други, още неизвестни субстанции.

Скептиците обаче се съмняват, че отгледаната в лабораторни условия мълния е кълбовидна. Сходството между изкуствената и истинската са много, но не са достатъчни. Освен това, твърдят изследователи, това явно не прилича на такова явление като огъня на свети Елмо.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори