Отказала цигарите чак на 118 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Жана Калман е живяла 122 години и 164 дни. Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Най-старият човек на Земята е починал на възраст 116 години. Сега най-възрастният жител на планетата е с година по-млад.

Да се опитаме да открием в какво е тайната на дълголетието, защо те си пушат до последно и за всичко ли са виновни гените.

През изминалата седмица на възраст 116 години в Мичиган е починала Джералин Тали, най-старата жителка на Земята. През 2013 година, на въпрос на журналистите, какво е да бъдеш най-старият човек, тя посочила с пръст към небето и отвърнала: „Не питайте мен. Питайте Него. Всичко е в ръцете на Всевишния.“

Джералин Тали починала на 17 юни 2015 г. на възраст 116 г.

Джералин Тали починала на 17 юни 2015 г. на възраст 116 г.

След смъртта ѝ рейтингът на долголетниците, чиято възраст е потвърдена документално (този рейтинг се съставя от GRC – Gerontology Research Group, Геронтологичен изследователски център), се оглавява от жителката на Бруклин Сузана Джоунс. На въпроса, как се усеща в новия си статус, та се разсмяла и отвърнала, че не вярва в това.

Госпожа Джоунс ежедневно пие витамини и лекарства срещу кръвно, страда от глаукома, но като цяло се отличава със завидно, макар и съответстващо на възрастта ѝ, здраве. Менюто ѝ едва ли може да се нарече образцово. Джоунс всеки ден хапва на закуска четири ивици бекон с яйца.

Освен този навик тя е съхранила и страстта си към финото дамско бельо. „Когато отиде да си направи ЕКГ, докторът и медицинските сестри бяха шокирани, виждайки долното ѝ бельо“, споделя 75-годишната ѝ племенница. Дълголетницата си ляга вечер в 7, спи по 10 часа, а след това през голяма част деня дреме в гостната.

Сузана Джоунс, на 115 години, е най-възрастният жител на Земята в момента.

Сузана Джоунс, на 115 години, е най-възрастният жител на Земята в момента.

Най-възрастният човек от живелите някога е Жана Калман от Франция. Тя починала през 1997 година на 122 г. и 164 дни. Французите си имат теория за дълголетието на своята сънародница. Калман изяждала по 900 г шоколад на седмица, до 100 години карала колело и втривала в кожата си зехтин.

Тя била почитателка на евтиното червено вино, отказала цигарите чак на 118 години, никога сериозно не се грижила за здравето си и била известна с остроумните си шеги.

„Нямам нито една бръчка… с изключение на тази, върху която сядам“, казала Калман вече на преклонна възраст. Празнувайки 90-годишен юбилей, тя сключила сделка със своя адвокат – той да ѝ изплаща по 2500 франка (около 400 долара) всеки месец и след смъртта ѝ да получи нейното жилище. Но възрастната дама не бързала да си ходи от този свят и адвокатът я изпреварил – след 32 години, изплатил на старицата 180 000 долара, което два пъти надвишавало стойността на жилището, той починал.

Вдигайки рамене, Жана Калман отбелязала: „Понякога хората сключват неизгодни сделки.“ Според учените тайната на дълголетието на французойката е в нейното спокойствие.

„Смятам, че тя е била биологично невъзприемчива към стрес“, отбелязва Жан-Мари Робин, геронтолог и автор на книга за Жана Калман.

Гладен живот, сита смърт

Алкохол, цигари, мазно и сладко едва ли се вписват с представите за здравословен начин на живот. Минимум те влизат в противоречие с убежденията на повечето хора и карат да се усъмним в това кое е добро и кое – лошо.

Жана Калман пиела, пушила и все още не била ходила на лекар, прекрачвайки стоте. Сузана Джоунс и досега обича сериозните и мазни закуски. Джералин Тали се молела на Бога и играела на боулинг.

Демографското стареене на населението и увеличаването на продължителността на живота са довели до бурен ръст на геронтологичните изследвания. Учените търсят гените на дълголетието, продукти, удължаващи живота, вещества, забавящи стареенето, и прочие еликсири на младостта.

Но съществени разлики в храненето и начина на живот между дълголетниците и простосмъртните досега не са откривани. Сред тези, които са прехвърлили стоте, и тези, които не са стигнали до тях, има както ходещи на бар, така и ходещи на църква.

В търсенето на ген на младостта учените са разшифровали генома на 17 души над 110 години. Въпреки очакванията за конкретен ген, отговорен за преклонната възраст, те не открили такъв, а вместо него при някои – тъкмо обратното – били открити мутации, водещи до рак и сърдечносъдови болести.

Откритие в проведеното изследване станало следното: гените, които при обикновените хора се включвали към 70-80 години (при някои – още по-рано) и водели до развитие на възрастови заболявания, в случая с дълголетниците по някакви причини „мълчали“.

Учените смятат, че именно пасивността на определени гени забавя стареенето. И това свойство е възможно да се предава по наследство. Затова е трудно да се срещне изолиран дълголетник. Дълголетието е семейна особеност.

Според геронтолозите тези, които природата е надарила с биологични средства за дълъг живот, могат самостоятелно да продължат своето съществуване. Да тази цел голяма група изследователи от Харвард, Илинойс, Колумбийския университет и други водещи заведения в САЩ предложили за начало да сменим врага и да се борим не с болестите, а със стареенето като такова.

Най-добрият начин да се отсрочи стареенето, за съжаление на мнозина, е нискокалорийната диета, което било потвърдено в експерименти с мишки.

Ограничението в калориите позволило с около 50% да се удължи животът на гризачите. След смъртта и аутопсия се оказало, че тези, които били на диета, имали много по-малко проблеми със сърдечносъдовата система и органите.

При човека протича същата история, както и при мишките – измененията на метаболизма и работата на клетките са способни да подмладят организма. Не е ясно само едно: кой има желание да живее в глад два пъти по-дълго?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Браво!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори