Откриха 2 подобни на Земята екзопланети само на 12,5 светлинни години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи са убедени, че са открили две нови подобни на Земята планети в нашата галактика. И двете изглеждат да са много подобни на нашата собствена планета, и двете попадат в топ 19 известни екзопланети с потенциално обитаеми околни среди.

Планетите са в орбита около съседна звезда в съзвездието Овен и се намират на разстояние от порядъка на 12,5 светлинни години от нас като едната от тези две планети може да се окаже най-подобната на земята планета, която сме откривали досега.

„Двете планети наподобяват вътрешните планети от нашата слънчева система,“ обяснява водещият автор на изследването Матиас Цехмайстер, астрофизик от университета на Гьотинген.

„Те са само малко по-тежки от Земята и се намират в т.нар. обитаема зона, където може да има вода в течна форма.“

Въпреки своята близост тази съседна звезда Тийгардънс (Teegarden’s star) е открита едва през 2003 г. Тя е около 10 пъти по-лека от нашето слънце и е една от най-малките звезди, за които знаем – старо червено джудже, на около 8 милиарда години и истинско изпитание за изследователите.

Според екипа, други планетарни системи около подобни звезди винаги са били откривани чрез транзитния метод, когато планета в орбита премине пред звездата и блокира гледката от Земята причинявайки потъмняване на яркия обект за някакъв момент.

Подравняването и затъмнението на Тийгардънс обаче не позволява използването на този метод. Вместо това астрономите са използвали CARMENES – следващо поколение телескоп, разработен специално за такива ситуации. Телескопът се намира в обсерватория в Испания (Calar Alto), а инструментариумът позволява на учените да търсят промени в радиалната скорост на звездата.

След три години близко наблюдение, следейки за всяко колебание, причинено от орбитални обекти, повече от 200 измервания потвърждават съществуването на двете нови планети, наречени вече Тийгардън b и Тийгардън с.

За да се уверят, че данните за радиалната скорост, индикиращи наличието на планетите, не са причинени от вариации в яркостта на звездата, учените допълнили своите наблюдения с фотометрични (светлинни измервания) данни събрани от звездата Тийгардънс.

„Тези изследвания потвърждават, че сигналите за двете планети не се дължат на активността на звездата, въпреки че не можем да засечем транзита на двете планети,“ казва астрономът Виктор Санчез Бехар от института по астрофизика на Канарите (AIS).

Тийгардън b e най-вътрешната планета, според международния екип. Тя има шанс от 60% да притежава темперирана повърхност в диапазон от 0° до 50°C, дори средна температура от порядъка на 28°C.

Тийгардън c, от друга страна е по далеч и има температура на повърхността подобна на Марс, изчислена грубо на около -47°C.

Като се има предвид минималната им маса и излагането на слънчева радиация и двете планети се вписват идеално в Каталога на обитаемите екзопланети. Дори Тийгардън b постига най-висок резултат в Индекса за прилика със Земята (Earth Similarity Index – ESI) от всички открити досега екзопланети.

Всичко това не означава, че на някоя от двете планети има живот, но със сигурност е многообещаващо. Цехмайстер казва пред The Gardian, че ако се окаже, че двете планети имат атмосфери, те биха могли да бъдат доста гостоприемни за живот.

„Планетите Тийгарденс b и c са първите планети открити по метода за радиалната скорост около такова ултрахладно джудже“, пишат учените в статия описваща откритието.

„Двете планети имат минимална маса близка до земната маса, скалисти са, с наличие на желязо и потенциална водна композиция и се очаква да много подобни на Земята.“

Лорън Уайс, астрофизик от Университета на Хавай, който не участва в изследването казва пред National Geographic, че все още има технически детайли за доуточняване, но е впечатлена от общото качество на данните.

Докато екипът смята, че Тийгарден b приключва своята орбита за 4,9 земни дни, а Тийгарден с я изпълнява за 11,4 дни, Уайс казва, че тяхното пътуване може дори да е по-бързо от това, което би намалило чувствително тяхната потенциална обитаемост.

Тя допълва, че все още не знаем за колко време Тийгарденс се завърта около оста си. Като се има предвид, че астрономите са използвали радиалната скорост, за да измерят откритието си, едната от двете планети би могла все пак да се окаже „артефакт“ от въртенето на звездата, но не и двете.

Това е 24-та най-близка звездна система и 4-та най-близка с потенциално обитаеми планети, така че Тийгарденс е отличен кандидат за по-нататъшни изследвания.

Изследването е публикувано в Astronomy & Astrophysics.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори