Откриха доказателства, че Земята може сама да се чисти от въглеродния двуокис

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново изследване, публикувано в списание Nature Geoscience, потвърди теорията, че Земята си има „изпускателна клапа“ за натрупвания въглероден двуокис. Все пак не може да се твърди, че този механизъм ще спре започналото глобално затопляне в близките няколко хиляди години.

Изследването стига до заключение, че въглеродният цикъл на планетата разполага с природна „изпускателна клапа“, която се задейства при достигането на една горна граница от концентрация на СО2 в атмосферата.

Преди 56 милиона години милиони тонове въглерод са били натрупани в атмосферата и в океаните. Това е станало по времето на така наречения „Температурен максимум“ през геоложките епохи Палеоцен – Еоцен. Това всъщност е най-близкото природно предизвикано състояние до това, което днешната атмосфера представлява, поради натрупаните въглеродни окиси от човешката дейност и наличието на глобално затопляне.

Установено е, че древното затопляне не е продължило дълго. Това е така, защото геологическият и атмосферен цикъл на Земята разполага с нещо като „термостат“.

Анализ на седиментите натрупани на дъното на океана край брега на Нюфаундленд показва, че древните скали са абсорбирали огромни количества СО2 по време на Температурния максимум.

„От дълго време се счита, че когато планетата се затопля, както това е станало при Температурния максимум в периода на Палеоцена, скалите на сушата, които абсорбират атмосферен СО2 се увеличават“,

казва Доналд Пенман от Университета в Йейл. Този процес намалява атмосферния СО2 и отново охлажда планетата. Скалите постепенно „погребват“ в земята излишния въглероден двуокис и именно доказателства за това са намерени в седиментите от дъното на океана.

В утаечните слоеве от дъното на океана от преди Температурния максимум изобщо липсва въглерод, а след времето на температурния максимум въглеродът е в изобилие.

За тези, които се тревожат от глобалното затопляне, това може и да е добра новина. Според Пенман, климатичните промени предизвикани от човешката дейност ще предизвикат подобна природна реакция, която ще доведе до абсорбиране на натрупания в атмосферата СО2. Това разбира се не може да се случи веднага и бързо, така че и в по-близко бъдеще ще усещаме последиците от глобалното затопляне. Ако случилото се през периода на Температурния максимум може да бъде показателно, процесът на абсорбиране на СО2 ще отнеме десетки хиляди години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори