Откриха древен кораб с бронзови статуи (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Israel Antiquities Authority
Антония Михайлова


Израелски водолази любители са открили разбит в скалите древен кораб и са успели да извадят бронзови статуи на антични богове и множество монети на възраст 1600 години от дъното на Средиземно море, съобщава Управлението на антиките на Израел, цитирано от РИА Новости.

Според учените корабокрушението вероятно се е случило по време на римския император Константин на входа на пристанището на Кесария. По думите на учените артефактите са транспортирани за претопяване.

„Подобно нещо не е откривано в Израел през последните тридесет години. Статуи от метал са рядка археологическа находка, тъй като обичайно още в древността те са претопявани и преработвани. Когато откриваме изделия от бронз, обикновено това е на дъното на морето“, казва ръководителят на отдела за морска археология Яаков Шарвит.

Israel Antiquities Authority

Israel Antiquities Authority

Сред откритите артефакти са бронзови лампи във вид на бога Слънце, фигура на богинята на Луната, фрагменти от три отлети бронзови статуи в човешки ръст и разнообразни изделия във формата на животни.

„Пясъкът е защитил статуите. Те са се съхранили в забележително състояние – сякаш са ги отлели вчера, а не преди 16 века“, казват археолозите.

„Една от най-големите изненади са два слитъка, съставени от хиляда монети с тегло 20 килограма всеки. Те са придобили формата на глинените делви, в които са превозвани“, отбелязват учените. На монетите са изобразени римският император Константин, управлявал през IV в., и неговият неудачен съперник Лициний.

Israel Antiquities Authority

Israel Antiquities Authority

Потъналият кораб е открит от двама любители водолази. Плувците съобщили за находката на властите, които обещават да ги наградят с грамоти и екскурзия по складовете на Управлението на антиките.

Israel Antiquities Authority

Israel Antiquities Authority

Това не е първият случай, в който непрофесионалисти правят значими археологически открития. Преди година в Кесария членове на местния дайв клуб откриха най-голямото в историята на страната съкровище от златни монети, датирани от управлението на средновековната мюсюлманска династия на Фатимидите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори