Откриха древни храмове на Нектанеб I и Рамзес II в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ministry of Antiquities
Антония Михайлова


Археологическа експедиция в Ел Матария (Египет) на учени от университета на Лайпциг е открила фрагменти, свидетелстващи за храм на древноегипетския фараон Нектанеб I, управлявал от 380 до 363 г. пр.н.е., съобщава Heritagedaily.

Нектанеб I, генерал на армията от рода на Себенитите, е бил основател и фараон на 30-ата, последна коренна династия на Древен Египет. При него Египет е преживял стопански разцвет и значително активизиране на строителството.

От времето на неговото управление са се съхранили множество паметници на изкуството, които свидетелстват за връщането към стари традиции, съществували преди завладяването на страната от персите. Следите от дейността на Нектанеб са разпръснати из целия Египет-

Саркофагът на Нектанеб, открит в една от джамиите в Кайро и покрит с изображения от „Книга на мъртвите“, сега се намира в Лондон.

При разкопки, проведени на мястото на древноегипетския Хелиополис, изследователите са открили голямо количество блокове, което им позволило да създадат схема на предполагаемото древно съоръжение. Според получените данни храмът се е състоял от варовиков релеф и колони с участъци, покрити с черен базалт в долната част.

Източната врата на храма е била изградена от кафяв силикатен пясъчник и е бил украсен с надписи и изображения на ритуални сцени. Открити са и скулптурно обработени блокове и статуетка на древноегипетската богиня Баст.

Югоизточно от храма изследователите са открили древна работилница, датирана от IV в. пр.н.е., както и предполагаем храм на Рамзес II, за което свидетелстват фрагменти на огромни скулптурни съоръжения и големи релефни блокове.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори