Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха древноегипетски статуи на бузеста и ушата двойка

13 януари 2016 г. в 00:01
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27

Древни статуи, изобразяващи бузести и големоухи хора, са открити недалече от река Нил в Горен Египет.

Релефите, издълбани в ниша, изобразяват високопоставен чиновник на име Неферхеве (Neferkhewe) и неговото семейство. Древноегипетският чиновник е заемал поста шеф на провинция Меджай (днес – територия на Судан) и е носил титлата „надзирател на чуждите земи“ преди около 3500 години при фараона Тутмос III.

Преди около 2000 години гробниците били засипани с пясък след силно земетресение и сега са открити наново. Изображенията са се съхранили в превъзходно състояние.

Статуите се намират в два кенотафа (надгробни паметници без тленни останки). В района на Гебел ел-Силсила, където те са разположени, са открити общо 32 кенотафа, изсечени в пясъчник. Тоз материал е добиван в продължение на векове за строителството на храмове в Египет. Защо знатният род е решил да изгради своята гробница в този промишлен район, остава загадка.

Нишите, в която се намират статуите, са били предназначени да могат близки и роднини да оставят дарове на мъртвите и да изпълняват други ритуали.

В една от нишите покойният чиновник и неговата съпруга на име Руюрести са седнали на столове. Неферхеве седи в така наречената поза Озирис (скръстил ръце на гърдите), а съпругата му е поставила едната си ръка на корема, а другата – на гърба на мъжа си. Не е известно дали древният скулптор е търсил сходство, но съпрузите много си приличат – и двамата имат дебели бузи и огромни уши.

Втората скулпторна група включва четири фигури – това е същото семейство с техните синове и дъщери (изобщо, двойката е имала много деца, отбелязват учените).

Изследователите казват, че за Неферфеве и неговото семейство повторното откриване на неговия кенотаф би било събитие с огромна значимост. Ако името на покойния се помни и споменава, това значи, че той е жив и в отвъдния свят.

По такъв начин произнасянето на името му след 2000 години, според древната религия, ще му дари безсмъртието, за което е мечтаел.

Live Science

Категории на статията:
Археология