Откриха дворец от времената на микенската цивилизация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Greek Ministry of Culture
Антония Михайлова

Гръцки археолози са открили недалеч от Спарта развалини на микенски дворцов комплекс, унищожен от пожар на границата на XV–XIV в. пр.н.е.

На мястото на разкопките са намерени многобройни артефакти и таблички с текстове, които вероятно са били част от дворцовия архив. За откритието съобщава изданието Еkathimerini.com, като цитира министерството на културата на Гърция.

Откритият комплекс е разположен в южната част на Пелопонес близо до съвременния град Ксирокампи. Археолозите изследвали няколко здания, които най-добре са се съхранили при пожара. В тях били открити статуетки от глина и слонова кост, оръжие, фрагменти от фрески, а също текстови таблички.

Тези записи, изпълнени в писмо Линеар Б, съдържали информация за покупки, храмови дарения и други икономически въпроси.

Археологическите изследвания в Ксирокампи се водят от 2009 година, а общата площ на разкопките е около 3,5 хектара. Откритите тук артефакти и постройки от микенския период, според археолозите, ще позволят да се хвърли светлина на ранната история на Лакония (област около Спарта), за която в момента не е известно толкова много.

Микенската (ахейска) цивилизация е съществувала на територията на Гърция чак до XI в. пр.н.е., а по-късно е била унищожена в резултат на дорийското нашествие.

Според някои историци именно микенската култура е залегнала частично в основата на произведенията на Омир, тъй като много детайли от „Илиада“ и „Одисея“ са били характерни именно за този период, но не по-късно.

Самата микенска цивилизация е била наричана така в чест на един от най-големите ѝ градове – Микена, който бил родина на един от главните герои на „Илиада“ – Агамемнон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори