Разгадаха мистерията на скалното чудовище от Юта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ето така изглежда скалната рисунка след анализа на учените. Antiquity, Volume 89
Димитър Димитров

Туристите, които посещават каньона Черния дракон, не отиват там само за да наблюдават смайващите червени стени на каньона.

Най-голямата атракция е древно произведение на изкуството – на една от стените е изрисувана странна фигура, която, изглежда, има крила. Прилича на дракон или на птеродактил.

Изследователи са направили прецизен анализ на избледнелите пигменти и открили какво всъщност представлява „крилатото чудовище“.

Това е рисунката, без компютърна обработка. Виждат се и очертанията от тебешир. Antiquity, Volume 89

Това е рисунката, без компютърна обработка. Виждат се и очертанията от тебешир. Antiquity, Volume 89

„Не е отделна фигура. Не е и птеродактил“, казва археологът Пол Бан (Paul Bahn). „Това е цяла композиция от рисунки.“

Изображението е предмет на дебати още от откриването му през 1928 година. През 1947 човек на име Джон Симънсън използвал тебешир, за да очертае външните линии на рисунката. По онова време очертаването с тебешир е било обичайна практика, но сега е незаконно, защото поврежда рисунките и ги прави по-трудни за анализиране. За щастие чудовището от Юта не било достатъчно повредено и изследователите успели да го разгадаят.

На рисунката се вижда един голям силует в средата, който държи нещо като змия (тази тема присъства и на други рисунки в каньона). Има още един, по-малък човешки силует, две кучета или овце и още един голям елемент, който наподобява рогата змия – друга доста често срещана тема в скалните рисунки от района. Откритията са публикувани в списание Antiquity.

Досега повечето хора са виждали в рисунката крилато същество, а креационисти дори са я използвали като доказателство, че коренното население на Америка е живеело едновременно с птерозаври и летящи влечуги от времето на кредата.

Няма спор, че за заблудата е допринесъл и Симънсън, но модерните технологии са се справили със дългогодишната мистерия.

Smithsonian

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори