Откриха голямо находище на хелий в Танзания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Хелият е много важен за медицината и техниката, но е много малко. Сега ново откритие може да подобри нещата.

Говорим за всякакви кризи – Брекзит, Украйна, бежанци – всички заглавия го потвърждават. Има обаче и кризи, за които почти никой не е чувал. За кризата с хелия например, за която учени като носителят на Нобелова награда за физика Робърт Ричърдсън предупреждават от години.

Накратко: благородният газ хелий по космически мащаби е всичко друго, но не и рядък. Заради неговата летливост обаче е в много ограничени количества на Земята. Запасите изчезват бързо. Елементът има много важни приложения, различни от забавлението по партита. Като например охлаждането на магнитите в скенери и томографи за ядрено магнитен резонанс и производството на компютърни чипове. Хелият намира приложение още в области като заваръчните процеси при телескопите за наблюдение на космоса или пък при ускорителите на елементарни частици.

Дори думата криза да е спорна по отношение на хелия, газът е ценна и скъпа стока, особено като охлаждащо средство на суперпроводими магнити.

Сега ново откритие в източноафриканската Танзания дава основания да се надяваме, че поне в близко бъдеще запасите от хелий няма да свършат. Откритото находище съдържа седемкратно годишната световна употреба на хелий. Освен това, което е може би и по-важно, учените обещават да използват същия метод на търсене и в други точки на планетата.

Учените от британските университети в Дърам и Оксфорд представиха резултатите на голяма геохимична конференция в Йокохама. Откритието им предполага се наличието на 1,5 милиарда кубични метра хелий. „Основополагащо е от гледна точка на бъдещото осигуряване на човечеството с хелий“, казва Крис Балантайн от Оксфордския университет. Скоро може да има още такива открития. Заедно със своите колеги той проучва район от няколкостотин километра в източна Африка.

Секторът в който се работи е силно активен от геоложка гледна точка. Вулканите са причината са откритото находище на хелий. Малки количества се образуват постоянно при радиоактивния процес на разпад в земната кора. Горещината на вулканичните процеси изтиква газа към повърхността, където той се складира в находището.

Учените са използвали подобни методи и в Скалистите планини, където също са набелязани интересни райони за търсене на хелий. Конкретно в Танзания находището може да предложи концентрация на хелий до над 10%, казват учените. Полетата за добив на природен газ са най-важните и за производството на хелий. Благородният газ се съдържа в малка концентрация в добивания природен газ и съответно бива извличан. Освен САЩ и Русия, големи производители са Алжир и Катар.

САЩ от десетилетия разполагат с държавен резерв от хелий на стойност милиарди. Използван е първо за пълнене на въздушни кораби, по – късно на ракетни резервоари. Складиран е в Амарило, Тексас и от 1996 г. насам се разпродава на пазара. По тази причина цената на газа от последните години е драстично понижена и тактика на пестене не си струваше. Отскоро обаче, разпродажбата на резерва е прекратена. Така че изваждането на нови количества би било добре дошло на пазара. Предстои обаче норвежка компания да прави оценка на находището и да прецени дали добивът изобщо ще е икономически възможен.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Химия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори