Откриха изчезнал кораб на Вашку да Гама

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

David L. Mearns et al / International Journal of Nautical Archaeology
Антония Михайлова

Отломки от португалския кораб „Есмералда“, на който капитан е бил чичото на мореплавателя Вашку да Гама, са открити край бреговете на Оман. Археолозите разказват за своето откритие в сп. The International Journal of Nautical Archaeology.

Откритието е извършено от специалистите от британската компания Blue Water Recoveries съвместно с министерството на културата на Оман. Изследването на отломките в залива на един от оманските острови е започнало още през 2013 година. В резултат е потвърдено, че откритите под водата отломки са фрагменти на един от двата кораба, изчезнали по време на втория поход на Вашку да Гама в Индия.

Откритият от археолозите кораб „Есмералда“, на който капитан е бил португалският вицеадмирал Висенде Содре, чичо на мореплавателя Вашку да Гама, е потънал при силна буря около остров Ал Халания (Al-Hallaniyah) в Индийския океан. Смята се, че това се е случило през май 1503 година.

Монетата "индио". David L. Mearns et al / International Journal of Nautical Archaeology

Монетата „индио“. David L. Mearns et al / International Journal of Nautical Archaeology

Учените са открили оръдейни гюлета, камбана, керамика и уникална сребърна монета, наречена „индио“. Досега на учените е била известна само една такава монета. Тези монети са сечени през 1499 г., след като Вашку да Гама се е върнал от първото си пътешествие в Индия.

Освен това сред отломките са открити още 12 златни крузейро, сечени по времето на Хуан II и Мануел I, и всички те са в идеално състояние. Сред необичайните находки е и диск от медна сплав с личната емблема на Мануел Първи. Според археолозите този диск е представлявал част от астролабия. И накрая учените са открили оръдейни гюлета с инициали V.S., които може да съответстват на името на Висенте Содре (Vicente Sodré), чичо на Вашку да Гама и капитан на „Есмералда“.

Висенте Содре е участвал в похода на 4-та индийска армада на Португалия – една от серията морски експедиции (1497–1511), организирани от кралство Португалия до Индия през нос Добра надежда по маршрут, открит от Вашку да Гама. През февруари 1503 година Вашку да Гама с повечето от корабите на флотилията е отплавал от Индия обратно за Португалия, а Содре е останал с отряд от 5 или 6 кораба да осъществява патрулиране в Индийския океан.

David L. Mearns et al / International Journal of Nautical Archaeology

David L. Mearns et al / International Journal of Nautical Archaeology

Главна загадка за изследователите остава съдбата на екипажа на „Есмералда“. Според някои източници от XVI век, както загиналите при корабокрушението, така и изхвърлените на брега моряци са завършили своите дни на близкия остров Ал Халания. Но анализът на десетките „немюсюлмански“ гробове на острова е показал пълно отсъствие на човешки останки.

Вероятно останките на моряците под въздействието на стихията практически са се разтворили в ландшафта. Подобна ситуация е имало и в Тихия океан по време на Втората световна война.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори