Откриха извънземни минерали в скала на шотландски остров

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Геолози откриха извънземни минерали на място където преди 60 милиона години е паднал метеорит. Анализирайки дълбок слой от древна лава на остров Скай, край Шотландия, Саймън Дрейк и Анди Бърд от университета Бъркбек, откриват странно изглеждаща скала.

„Още като видяхме скалата веднага забелязахме, че тя беше съвършено различна от останалите и беше видно, че не принадлежи на това място“, казва Дрейк пред списание Нюзуик.

След по-задълбочени анализи с електронен микроскоп учените откриват минерали, които имат извънземен характер.

„Най-убедителното доказателство всъщност е наличието на осборнит богат на ванадий и ниобий. Никой от тези минерали не е бил намиран на Земята досега. Ние разполагаме с тези минерали, но напълно затворени в желязото, което само по себе си също не е от тази планета „, казва Дрейк.

Космическият апарат на НАСА Stardust улови богат на ванадий прах от осборнит в опашката на стара 4 и половина милиарда години комета през 2004 г.

Откритият от учените минерал осборнит, не се е разтопил, което показва, че най-вероятно е парче от метеорита достигнало до повърхността на Земята.

Откриването на рейдит във взетите от мястото на падане на метеорита проби също предполага, че минералите идват от космоса.

„Ако имате метеоритен удар при екстремни натоварвания, минералът циркон ще се превърне в много по-плътен минерал“, обяснява Дрейк. „Това мигновено преобразуване от циркон до рейдит е било откривано на Земята само на места, ударени от паднали метеорити“, допълва той.

Остров Скай е от особен интерес за геолозите, защото е възникнал в период на екстремна вулканична дейност. Островът се е образувал като магмата се е издигнала от дълбините на Земята и е пробила земната кора. Но още по-интересно е това, което е предизвикало това събитие, смята Дрейк.

„Макар да не можем да докажем, че вулканичната еволюция на Скай е започнала след удар от метеорит, ние смятаме, че метеорит определено е въздействал и ускорил вулканичната дейност там“, казва Дрейк.

Въпреки че доказателства сочат, че поне част от вулканичната активност се е появила преди метеоритния удар, Дрейк вярва, че тази активност е била по-слаба и се е засилила от метеоритния удар.

Редица учени вярват, че метеоритната дейност може да е била причината за възникване на живота на Земята.

Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори