Капсула на времето изникна 942 години по-рано (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© MIT Museum
Антония Михайлова

По време на разкопки на територията на Масачузетския технологичен институт (MIT) е открита капсула на времето с послание, оставено на 5 юни 1957 година.

На капсулата е посочено, че следва да бъде отворена след хиляда години, тоест на 5 юни 2957 година. За запазването на посланието към потомците то е поставено в специален цилиндър, пълен с аргон. В капсулата е поставен и въглероден изотоп С14, за да се облекчи датировката.

Посланието било закопано от президента на MIT Джеймс Килиан и професора в областта на електромеханиката Харолд Еджертън. В писмото, поставено в капсулата, се казвало, че тя съдържа документи за състоянието на науката и изследванията в института. Освен останалото там имало и научно списание, изкуствен пеницилин, няколко монети и криотрон – изобретение, което според посланието скоро щяло да лампите и транзисторите. Впоследствие изобретението не получило широко разпространение.

Според Дебора Дъглас от MIT в института не били сигурни, че посланието ще бъде отворено след хиляда години. По думите ѝ обикновено капсулите се отварят след 50-70 години. Тя заявила пред изданието Inverse, че в института няма да отворят капсулата, но тя ще бъде изложена.

През януари в Бостън откриха капсула, зазидана в парламента на Масачузетс преди 220 години, при строителството на сградата през 1795 година от двама герои на войната за независимост на САЩ – Пол Ревир и Самюел Адамс. В медена кутия с тегло около четири килограма и половина са открити старинни монети, бронзов медал с изображението на Джордж Вашингтон, вестници и документи от това време.

Капсулата е открита от работници, които ремонтирали водопровода. През 1955 година контейнерът вече бил изваждан, а след това отново бил зазидан за идните поколения.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори