Във Ватикана е погребан слон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Димитър Димитров

В двора на музея Белведере във Ватикана лежат останките на слон. Да, на слон. Начинът, по който е попаднал там представлява много интересна страница от историята на папството.

Скелетът е открит през 1962, когато работници са инсталирали охлаждащи и отоплителни системи. Слонът е живял през XVI век, когато под името Лъв X папа станал Джовани Медичи. По това време християнски владетели носели подаръци на папството, за да искат услуги. Когато папа Лъв X бил избран през 1513, португалският крал Мануел I решил да надмине всичките си съперници.

Мануел искал да разшири контрола си върху мореплавателните маршрути чак до Индия и това застрашавало монопола на египетските търговци. В надежда да привлече папата на своя страна, португалският крал изпратил керван с редки подаръци във Ватикана – един от даровете бил индийският слон Ханно.

Въпреки че европейците знаели за съществуването на слонове, такъв не е виждан от времената на Римската империя. Мануел I върнал слоновете на европейския континент, като изисквал от васалите си по 10 на година. Част от подаръка били гепард и персийски кон, но слонът привлякъл най-много внимание.

Папата се привързал толкова много към Ханно, че написал благодарствено писмо на Мануел: „Гледката на това четирикрако но доставя най-голямо удоволствие и то се превърна в предмет на невероятно учудване.“

Слонът починал само две години по-късно и Лъв X бил съкрушен. Това пробудило негодувание у Католическата църква. Слонът се превърнал в основа за ранните критики на Мартин Лутер и последователите му.

Днес скелетът на Ханно все още лежи във ватиканския двор, но бивните му липсват. Смята се, че те се съхраняват на друго място.

Smithsonian

Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори