Във Ватикана е погребан слон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Димитър Димитров

В двора на музея Белведере във Ватикана лежат останките на слон. Да, на слон. Начинът, по който е попаднал там представлява много интересна страница от историята на папството.

Скелетът е открит през 1962, когато работници са инсталирали охлаждащи и отоплителни системи. Слонът е живял през XVI век, когато под името Лъв X папа станал Джовани Медичи. По това време християнски владетели носели подаръци на папството, за да искат услуги. Когато папа Лъв X бил избран през 1513, португалският крал Мануел I решил да надмине всичките си съперници.

Мануел искал да разшири контрола си върху мореплавателните маршрути чак до Индия и това застрашавало монопола на египетските търговци. В надежда да привлече папата на своя страна, португалският крал изпратил керван с редки подаръци във Ватикана – един от даровете бил индийският слон Ханно.

Въпреки че европейците знаели за съществуването на слонове, такъв не е виждан от времената на Римската империя. Мануел I върнал слоновете на европейския континент, като изисквал от васалите си по 10 на година. Част от подаръка били гепард и персийски кон, но слонът привлякъл най-много внимание.

Папата се привързал толкова много към Ханно, че написал благодарствено писмо на Мануел: „Гледката на това четирикрако но доставя най-голямо удоволствие и то се превърна в предмет на невероятно учудване.“

Слонът починал само две години по-късно и Лъв X бил съкрушен. Това пробудило негодувание у Католическата църква. Слонът се превърнал в основа за ранните критики на Мартин Лутер и последователите му.

Днес скелетът на Ханно все още лежи във ватиканския двор, но бивните му липсват. Смята се, че те се съхраняват на друго място.

Smithsonian

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори