Откриха мистериозна лилава топка на дъното на океана … може би нов вид?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователският кораб Наутилус е плаваща лаборатория оборудвана с камери, които могат да проникнат дълбоко под водата. Учените от Океанския Изследователски Тръст публикуваха заснет от тях видео материал, на който се вижда нещо странно. От Наутилус са заснели непознат кръгъл обект с лилав цвят на дъното на океана край Нормандските острови до Калифорния.

Главният фокус на изследването в този район е да се проучат дълбоководните корали. Камерите на изследователите обаче забелязват любопитния кръгъл обект. Учените първоначално предположили, че това може да е пашкул с яйца или пък някакъв вид ембрион.

Те са качили обекта за изследване на борда на лабораторията. След анализите на проби са разкрити два отделни пласта от тялото. Според изследователите, това би могло да бъде нов вид голохрил охлюв.

Голохрилите охлюви са вид морски мекотели с доста пъстри оцветки в оранжево, лилаво или синьо. Някои са във формата на гол охлюв, други имат шипове. Такива сферични голохрили охлюви обаче се виждат за първи път.

Дали това е нов вид? От Наутилус казват, че за отговора трябва да се изчака поне няколко месеца.

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори