Откриха необичаен некропол близо до Стоунхендж

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Британски археолози откриха необичаен некропол от VII–VIII век с двойна детска гробница и необичайни украшения.

В Уилтшър, церемониално графство в Югозападна Англия, археолози са открили 150 англосаксонски гробници, съобщава порталът Current Archaeology. Учените са провели изследване и са изяснили, че гробниците се отнасят към края на VII – началото на VIII век.

В гробниците са открити останки на мъже, жени и деца, а също множество артефакти. Първоначално учените нарекли некропола „обичайно домашно гробище“, но скоро станало ясно, че то има редица уникални особености. Например в некропола е открит нетипичен за VIII век двоен детски гроб.

Степента на родство на погребаните заедно деца още не е установена.

При разкопките археолозите са открили най-голямата гробница на некропола – това бил гробът на богат мъж, който бил погребан с огромното си копие. Дръжката на копието е украсена с бронзови орнаменти – според учените този артефакт е играл церемониално значение в древността.

Археолозите отбелязват необичайната последователност в разположението на гробниците – в западната част на некропола се намира куп от „стъполовидни“ гробове (с неголяма издатина в горната и долната част). В южната част на некропола са разположени множество двойни гробове на възрастни хора, а археолозите открили и шест съседни мъжки гробници разположени от север на юг (всички останали били разположени от запад на изток).

В тези шест гроба не било открито нищо друго освен малки остри предмети.

В гробниците са открити и скъпоценности (стъклени брошки и мъниста), ножове, женски гребен във формата на рог, лични вещи, еленски рога, кости от зубър, глинени изделия, останки от брадви. Една от най-интересните находки са останки от порцеланови охлюви, които свидетелстват за търговските отношения на англосаксонците с други народи.

Друга интересна находка е кутия за карфици – малък цилиндричен съд, в който имало карфици. Тази кутия висяла на врата на едната от жените, погребани в некропола. „Тази кутия за карфици е показател за високо положение в обществото. Освен това този предмет е използван по-скоро и като амулет“, коментират археолозите.

В единия от гробовете археолозите открили рядък дисковиден нож, аналози на който са открити на територията на легендарния Стоунхендж – мегалитно съоръжение, също разположено в Уилтшър.

Учените отбелязват, че през VII–VIII век в близост до некропола не е имало никакво селище – археолозите смятат, че там са погребани хора, живели в долината на недалечната река. Открити са също изровени места за бъдещи гробове, които така и останали празни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори