Откриха нова система от съдове в човешкия мозък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Човешкият мозък е изключително сложен орган, който дори и днес не е изучен напълно. За това говори и откритието направено от учени в Националния  институт по неврологични и мозъчни болести в САЩ. Те публикуваха изследването си, в което откриват неизвестна досега система от съдове в мозъка, които са част от лимфатичната система. Колкото и невероятно да звучи, досега не се е знаело за тях, а тези съдове пренасят флуиди от критично значение за метаболитни и възпалителни процеси.

Нещо повече, много от лекарите досега считаха, че черепът на съдържа лимфатични съдове. Лимфатичната система пренася, събира и изхвърля флуиди, като така отстранява отпадни елементи от възпаления и инфекции. След като тази система бе открита, учените обясняват, че да се мисли, че мозъкът би могъл да функционира без  лимфатична система звучи абсурдно.

„Откриването на лимфатична система като част от централната нервна система, ще предизвика цялостна преоценка в невроимунологията“, казва Даниел Райх от Националният институт по неврологични и мозъчни болести в САЩ.

Преди известно време учени откриха наличието на глимфатичната система, която пренасят флуиди, като глюкоза и липиди в човешкия мозък. Тогава обаче остана неразбрано, как тези флуиди си взаимодействат с останалата част от човешкото тяло.

Новото откритие сякаш запълва тази празнота. Според Райх реакциите на тяхното откритие варирали от „няма начин това да е така“ до „знаехме си, че има нещо такова“.

Откритието не просто идентифицира системата от неизвестни досега съдове, но показва и как тя функционира и колко неимоверно сложна е. Засега, учените не могат да свържат тази система с някакво болестно състояние, но според Райх това е много вероятно.

Откритието показва, че вероятно съществува връзка между глимфатичната и лимфатичната системи, но каква конкретно е тя, ще бъде обект на следващи проучвания на екипа.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори