Откриха нова връзка в човешкото коляно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

"Урок по анатомия на д-р Тюлп", Рембранд ван Рейн, 1632.
Антония Михайлова


Много е странно през 2016 година да прочетеш такава новина. Изглежда, атласът на човешкото тяло отдавна е съставен и всички загадки сега се намират в клетките, в ДНК и в мозъка.

Но не – оказва се, че и на картата на тялото и до днес има бели петна.

Преди четири години австрийски хирурзите ортопеди Стевен Клаес и Йохан Белеманс си задали въпроса, защо независимо от успешните операции някои пациенти изпитват трудности след травми на предната кръстна връзка на коляното.

Отправна точка за изследването станала работа от 1879 година на френски хирург, който предположил, че в коляното има още една връзка.

нова коленна връзкаИма известен начин да се провери факта за съществуването на загадъчната връзка, която толкова години се изплъзва от взора на лекарите – разрязване на трупове и съставяне на нова топология на коленната става.

Клаес и Белеманс нарекли новата връзка антеролатерална връзка (anterolateral ligament (ALL)). По-нататъшното изучаване позволило да се потвърди, че проблемите на пациенти с травми на кръстните връзки се дължат на увреждане на ALL.

Изводите на изследователите са публикувани в изданието Journal of Anatomy. Специалистите отбелязват, че това изследване ни напомня, че нашите знания за собствената ни анатомия все още са далече от пълни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори