Откриха още една планета зад Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествено изображение на планетата джудже Макемаке. © ESO/L. Calçada/Nick Risinge
Антония Михайлова

Известните планетолози Чад Трухильо и Скот Шепърд заявиха за откриването на още една планета джудже в Слънчевата система – 2015 KH162, която е двойно по-далече от Плутон. Годината на тази планета продължава около 500 години, съобщава Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз.

За последните години Трухильо, Шепърд и техните колеги са открили няколко малки планети, разположени зад орбитата на Плутон, а също и косвено са повлияли за откриването на станалата прочута Планета Х – предполагаем газов гигант, разположен 274 път по-далече от Слънцето в сравнение със Земята.

През 2014 година изследователите обявиха откриването на „Байдън“ – плутоида VP113, подобен по размери на Седна. Той периодично се отдалечава от Слънцето на 12 милиарда километра. Година по-късно същият екип учени представи нова находка – планетата джудже V774104, която има сходни размери, но се отдалечава от Слънцето значително по-далече от „Байдън“ – на 15 милиарда километра.

Сега Трухильо, Шепърд и техният колега Дейвид Толен (David Tholen) са обявили откриването на обекта 2015 KH162 – „братовчед“ на двете предишни планети джуджета, обитаващи съседната част на пояса на Кайпер, който планетолозите наричат „разсеян диск“.

Тази малка планета притежава сходни размери – нейният диаметър е 400-800 километра и тя е около два пъти по-далече от Слънцето в сравнение с Плутон, като средно се отдалечава от нашата звезда на 9,3 милиарда километра. Годината на тази планета трае 489 години и в най-близката си до Слънцето точка се приближава до светилото на почти същото разстояние като Плутон в най-далечната точка от неговата орбита.

Откриването на 2015 KH162 далеч не е станало сега – астрономите са я намерили още през май 2015 година, наблюдавайки съзвездие Змия с помощта на телескопа Кек на Хавайските острови, но учените имали нужда от още няколко месеца, за да натрупат достатъчно данни и да потвърдят нейното съществуване.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори