Откриха проблема на марсианския хеликоптер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Всички погледи бяха насочени към Марс миналия уикенд, когато НАСА планираше първия полет на своя хеликоптер Ingenuity. Трябваше да бъде монументален момент за НАСА, научната общност и човечеството като цяло, но завърши с тревога, тъй като НАСА трябваше да забави тестовия полет, поради някои объркани данни, получени от малкия самолет.

Не беше ясно веднага какъв е проблемът и това беше може би най-тревожният аспект на закъснението, но сега изглежда, че НАСА е разбрала откъде е дошъл проблемът и ще може да поправи хеликоптера без много проблеми.

НАСА първоначално забелязва проблем, когато превключват хеликоптера от режим преди полет в режим на полет, което по същество казва на хеликоптера, че е на път да полети. Правейки това, хеликоптерът връща тревожно предупреждение, че не е готов, върху което инженерите работят, за да разберат какво би могло да причини „червения флаг“ на летящата машинка.

В ново актуализирано съобщение НАСА казва, че проблемът е разбран напълно и ще могат да коригират грешката с обикновена актуализация на софтуера. Това е добрата новина, но има и някои лоши новини.

Както вероятно можете да си представите, софтуерът, който управлява автономен самолет, създаден да лети на друга планета, е доста сложен. НАСА казва, че може лесно да изгради актуализацията, но изпращането й до Марс и преминаването през всички жизненоважни проверки ще отнеме известно време.

Докато разработването на новата промяна на софтуера е лесно, процесът на валидиране и завършване на връзката към хеликоптера ще отнеме известно време. Все още е в процес подробен график за разсрочване на теста за високоскоростно завъртане и първия полет.

Процесът на актуализиране на софтуера за управление на полета на Ingenuity ще следва установените процеси за валидиране с внимателни и обмислени стъпки за преместване на новия софтуер през марсохода до базовата станция и след това до хеликоптера.

Хубавото на всичко това е, че хеликоптерът има помощник до себе си, докато получава новия подобрен софтуеър. Марсоходът Perseverance, който е в района, където е спуснал хеликоптера, действа като базова станция, която ще получи актуализацията на софтуера и след това ще предаде тази нова програма към самия хеликоптер. Това е хлъзгав, труден процес, за който НАСА вярва, че ще работи добре и ще го видим в действие за първи път.

След като софтуерът бъде изграден, актуализацията ще бъде изпратена до хеликоптера, след което трябва да се извършат редица други проверки на системата. Веднъж стартиран от новия софтуер, хеликоптерът ще трябва да прекара няколко марсиански дни, за да се охлади, преди дори да може да започне летателния си тест. Това означава, че предварителната дата е „не по-рано от“ седмица или дори няколко седмици, преди НАСА да се почувства комфортно и да завърти роторите на хеликоптера.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори