Откриха „пъп“ между Магелановите облаци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA and the Planck Collaboration
Антония Михайлова

Снимки, получени от телескопа „Планк“, разкриват своеобразен „пъп“ от междузвезден прах и звезди, съединяващ двата главни спътника на Млечния път – Големия и Малкия Магеланов облак.

Сюрреалистичните снимки може да се открият на сайта на Европейската космическа агенция.

Европейският телескоп „Планк“ (Planck) е изстрелян през май 2009 година. Главната му задача е била поне два пъти да сканира цялата небесна сфера и да получи значително по-пълна картина на реликтовото лъчение – „ехо“ от Големия взрив.

Първият сеанс по сканиране е приключил през юли 2010 година, а новите данни от „Планк“ били сред най-очакваните събития в науката за 2013 година.

С анализа на данните, събрани от телескопа, учените публикуват нови изображения, които са събрани от „Планк“ при наблюденията на следите от Големия взрив.

Този път специалистите на ESA са решили да публикуват изображения, получени при наблюдението на Големия и Малкия Магеланов облак, спътници на Млечния път, които могат да се видят в небето над Южното полукълбо на Земята.

Снимките от „Планк“ са помогнали на учените да видят скрита нишка от прах и газ, съединяваща тези две галактики. Яркото оранжево петно над тях е част от нашата галактика – така нареченият регион Хамелеон, където са съсредоточени големи запаси от прах и газ, от които се формират нови звезди.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори