Откриха следи от езеро на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© LASP / Brian Hynek
Антония Михайлова

Учените откриха следи от езеро на Марс. В дълбоката древност то може да е било пълно с вода, годна за съществуването на живот, пишат изследователите в статия, публикувана в сп. Geology.

Екип учени от университета на Колорадо в Боулдър са изучили покрита със сол територия на Червената планета с размер около 18 квадратни мили, и са стигнали до извода, че в древното минало на Марс това може да е било езеро с голям обем вода.

Както е известно, голямо количество солни отлагания се явяват един от признаците на изпарение на водоемите. С помощта на цифрово картографиране на местността и минерален анализ учените са стигнали до извода, че това може да е било едно от последните големи езера на Марс, съществувало много дълго.

Като изучили особеностите на солните отлагания, изследователите са изчислили, че нивото на соленост на водата в езерото може да е било на нивото на земните океани. А това значи, че неговата водна среда може да била съвсем годна за съществуването на микроби.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори