Откриха следи от масови убийства от неолита под Страсбург

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© L. Lang
Антония Михайлова


Археолози са открили следи от масови убийства, извършени преди повече от 6000 години в района на съвременен Страсбург, съобщава Националният институт за археологически изследвания на Франция (INRAP).

Неолитният ансамбъл от 300 ями-кладенци, открит от археолозите на десет километра от Страсбург, е бил създаден между 4400 и 4200 година пр.н.е.

Обикновено такива обекти са служили на жителите на неолита за съхраняване на зърно и други хранителни продукти, отбелязват изследователите.

Но в един от кладенците са открити останки на 10 души, които очевидно са станали жертви на жестоко ритуално убийство.

Пълните скелети на пет мъже и един младеж демонстрират многобройни счупвания по ръцете, краката и черепите. „Те са били измъчвани жестоко и са им нанасяли удари, които без съмнение са били направени от каменни топори“, казва Хилип Лефранк, специалист по неолита.

В кладенеца са открити и отделни части от четири ръце, които вероятно са се явявали „трофеи“. Археолозите смятат, че погребението като цяло отразява „ритуализираната ярост“ на воините от епохата на неолита.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори