Намериха таен храм на набатейците в Петра

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова


Спътникови снимки на прочутата Петра, древен арабски град в Йордания, са помогнали на археолозите неочаквано да открият храмов площад и развалини на храм, скрити в центъра на този мъртъв семитски мегаполис, става ясно от статия, публикувана в изданието Bulletin of the American Schools of Oriental Research.

Град Петра, един от паметниците на Световното наследство на ЮНЕСКО, е основан ок. IV в. пр.н. от набатейците – едно от първите арабски племена. Въз основа на тяхната писменост впоследствие се е формирал класическият арабски език.

Петра е била разположена на кръстопътя на важни търговски мрежи от региона, благодарение на което бързо е станала столица на Набатейското царство и обект на съперничество на „свръхдържавите“ от онова време.

Развалините на града, разположен на територията на съвременна Йордания, са били издигнати в по-голямата си част в първи и втори век от н.е., при разцвета на царството и присъединяването му към Римската империя.

© I. LaBianca

© I. LaBianca

Тези паметници, както пишат Кристофър Тутъл (Christopher Tuttle) и Сара Парсак (Sara Parcak) от университета на Алабама и Центъра за международни изследвания на САЩ, се смятали за добре изучени и никой не очаквал, че в тях може да се крие огромен архитектурен паметник, който просто не е забелязан.

Изучавайки снимки, получени от спътниците WorldView-1 и WorldView-2, както и изображения с висока резолюция от дронове, учените открили на няколкостотин метра от центъра на древния град незабелязана от никого правоъгълна структура с размери 56 х 49 метра.

В центъра на този площад се е намирала неголяма сграда с дължина и ширина 9 метра, чийто вход е бил обърнат на изток и е гледал към стълба, качваща се върху платформата. Този площад е бил заобиколен от гигантски каменни стъпала, които са обрамчвали неговите граници.

© J. Blanzy

© J. Blanzy

Както отбелязват авторите на статията, нищо подобно не е откривано в Петра преди, затова ролята и функцията на това съоръжение остават тайна. Според самите учени площадът и зданието по-скоро са били храм или обществено съоръжение. Отчитайки, че така нареченият манастир на Петра е бил разположен също на голяма височина, изследователите клонят към религиозна версия.

Монументът според учените е бил построен от жителите на Петра доста по-рано от другите съоръжения на града, около II-III век пр.н.е., практически веднага след основаването на града. Това позволява да се говори, че археолозите са открили потенциално един от най-древните арабски храмове в Близкия изток.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори