Откриха древен атински оракул

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Jutta Stroszeck, German Archaeological Institute
Антония Михайлова


Учените от Немския археологичен институт, които провеждат изследване на древния атински район Керамикос, са открили място, където е бил разположен оракул на Аполон, пише The History Вlog.

И по-рано са били известни храмове на Аполон, в които жреците отговаряли от името на Бога на въпросите на вярващите, но за първи път такова светилище е открито в Атина.

Светилището, което се намира южно от гробището на района Керамикос, е открито още през 1890 година от Кириакос Милонас. В центъра на зданието той е разкопал омфалос – мрамор с яйцевидна форма, който символизира центъра на Земята.

© Jutta Stroszeck, German Archaeological Institute

© Jutta Stroszeck, German Archaeological Institute

Вероятно атинският омфалос е бил подражание на по-известния омфалос от храма в Делфи, който древните гърци смятали, че е разположен в центъра на Земята.

В храма е имало олтар и триъгълна основа на статуя. Милонас смятал, че е открил храм на Хеката. По-късно са били открити няколко надписа, които сочат, че храмът е бил посветен на Артемида Сотирия (Спасителката).

През 2012 година служителите на Немския археологичен институт, разчиствайки участъка, видели, че омфалосът е поставен на каменна плоча, която покрива отвор. Преди няколко години те внимателно премахнали отломките, докато през 2015 година най-сетне се решили да свалят омфалоса от постамента, за да надникнат под него.

Мраморният монолит внимателно бил повдигнат с кран. Под плочата се отворил кладенец с дълбочина девет метра и диаметър 65 сантиметра. Той е изграден от полукръгли керемиди, на които археолозите открили повече от 20 пъти написана фразата: ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤEΙΟΝ ΑΛΗΘΕΣ („Ела при мен, о Пеан, носещ истинско предсказание.“

Пеан е един от епитетите на Аполон, а повтарящата се фраза е била молитва към бога за отговор на въпросите на вярващите. Съдейки по формата на буквите, надписите са направени в римската епоха, вероятно през III век, но самият кладенец се е намирал там много по-рано.

Д-р Юта Щросцек (Jutta Stroszeck), ръководител на разкопките, смята, че кладенецът може да е използван за хидромантия – предсказания с помощта на вода.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори