Температурна аномалия в Хеопсовата пирамида

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пирамидите в Гиза. Bruno Girin, Flickr
Антония Михайлова

Проектът по сканиране на пирамидите в Гиза установи температурна аномалия на редица от тях, включително в най-голямата – Хеопсовата пирамида (известна в страната като Хуфу), съобщава египетското министерство на антиките.

В заявлението се отбелязва, че първата фаза на проекта е установила „особено нагледна (аномалия) на източната страна на пирамидата Хуфу“.

Специалистите провели топлинно сканиране на пирамидите при изгрев, когато гигантската постройка се нагрява отвън, а след това при залез, когато изстива. Именно скоростта на фазата на нагряване и изстиване дава възможност да се проверят редица хипотези – за кухите места в пирамидите, вътрешни въздушни потоци или нееднородни строителни материали.

Хеопсовата пирамида е най-голямата и най-древната от трите Велики пирамиди, изградени от фараоните от Четвърта династия (2589–2530 г. пр.н.е.) на платото Гиза южно от Кайро.

Първоначалната ѝ височина е била 147 метра. Тя е изградена от около 2,5 млн. варовикови блока със средно тегло 2,5 тона всеки.

„Тази аномалия е забележителна и е точно пред очите ни“, казва за Discovery News Мехди Таюби (Mehdi Tayoubi), който е основател на Института по наследство, иновации и опазване в Париж.

„По време на изстиването трансферът на топлина обикновено се случва отвътре навън, а затоплянето – обратно.“

Изследователите подчертават, че ако даден обект е построен само от един материал, той ще излъчва топлина равномерно – няма да има сериозни различия. И обратно, ако има хетерогенност (разнообразие), в структурата като например празнини или различни материали, то ще има и различия в отдаването на топлина. Точно това наблюдавали учените в Хеопсовата пирамида.

Обикновено температурните разлики между два съседни варовикови камъка варират между 0,1 и 0,5 градуса. Но резултатите на Таюби показали разлика от цели 6 градуса между съседните камъни в основата на Хеопсовата пирамида.

„Това е забележително и много лесно може да се провери. Имаме няколко хипотези, но не и заключение за момента. Ще трябва да създадем модели и термални симулации, за да проверим различните хипотези. Само така ще разберем какво сме открили.“

Шокираща хипотеза

Един от предполагаемите кандидат-президенти на САЩ от републиканците смята, че пирамидите са построени не за съхранение на фараоните, а за съхранение на зърно.

Републиканецът Бен Карсън нарекъл грешна общоприетата теория за пирамидите още през 1998 година. Американски журналисти открили в мрежата видеозапис с лекция на Карсън в университета Андрюс.

„Моята лична теория се заключава в това, че Йосиф (син на Яков и Рахил) е построил пирамидите, за да съхранява в тях зърно. Сега всички археолози смятат, че те са създадени като гробници на фараоните. Но знаете, че ако се замислим, трябва да е било нещо много по-голямо“, казвал той на студентите.

На въпрос на журналистите, дали все още смята така, политикът отговорил утвърдително.

В книгата „Битие“ се казва за Йосиф, че събраното от него зърно било като пясъка в морето и той престанал да го брои, тъй като това било невъзможно. Освен това зърното се съхранявало очевидно доста дълго, тъй като след седем години изобилие Египет преживял седем години глад, по време на които Йосиф хранел хората със събраното от него зърно.

Струва си да отбележим, че Карсън е член на консервативната евангелистка Църква на адвентистите от седмия ден. Университетът, където е чел тази лекция, се смята за свързан с тази църква.

 

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори