Откриха три потенциално обитаеми планети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA Ames/SETI Institute/JPL-CalTech
Антония Михайлова

Европейски астрономи откриха едновременно три планети край червено джудже. Те се намират в така наречената обитаема зона и на тяхната повърхност може да съществуват необходимите условия за зараждане на живи същества, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

„Благодарение на изключително кратките орбити тези планети са 20 и 100 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята към Слънцето. И изобщо – цялата тази система напомня по своите мащаби Юпитер и неговите спътници, а не пълноценна звездна система от рода на Слънчевата“, отбелязва Михаел Гилън от Университета на Лиеж (Белгия).

Тази звездна система, получила неблагозвучното име TRAPPIST-1, разположена в съзвездие Водолей, на 40 светлинни години от Земята. В нейния център се намира студеното и изключително малко червено джудже, чиято маса е около 10 пъти по-малка от слънчевата, а силата му на светене – около две хиляди път по-малка от тази на Слънцето.

Наблюдавайки тази звезда през септември миналата година с помощта на телескопа TRAPPIST в чилийската обсерватория Ла Сила, Гилън и колегите му открили серия характерни спадания в яркостта на светилото, които обикновено възникват, когато планета преминава през диска на звездата.

Следващите наблюдения показали, че около TRAPPIST-1 се въртят три земеподобни планети, които са приблизително равни на Земята както по маса, така и по диаметър. Всички те се намират много близо до светилото – първата планета прави едно завъртане около червеното джудже само за два непълни дни, втората – за три дни, а третата – предполагаемо за 18 дни.

Независимо че планетите са 2-3 пъти по-близо, отколкото Меркурий – до Слънцето, на тяхната повърхност царят сравнително ниски температури – от 11 до 120 градуса по Целзий за първата планета, около минус 30 до плюс 68 градуса за втората и минус 73 до плюс 7 градуса за третата.

Според учените това позволява да се говори, че и трите планети се намират в зоната на живот – специална зона около звезда, където може да съществува вода в течно състояние. По такъв начин може да се говори, че трите планети при определени условия може да имат всички условия за зараждането на живот.

Подобен „хепиенд“ обаче има едно съществено препятствие – както обясняват Гилън и колегите му, има сериозни основания да се смята, че първите две планети се въртят около TRAPPIST-1 по такъв начин, че едното им полукълбо винаги да е обърнато към звездата, а второто винаги да се намира в сянка. Това значително снижава шансовете повърхността им да е годна за живот.

И все пак това не може да се твърди със сигурност – напълно е възможно приливните сили да не действат на планетите по такъв начин или поне да не предизвикват фатални проблеми за развитието на живи организми.

Всичко това ще може да се провери в близките години – благодарение на неголямото разстояние до TRAPPIST-1 и невисоката яркост на червеното джудже строящият се телескоп „Джеймс Уеб“ ще може още през 2018 година да получи снимки на планетите, да изучи състава на тяхната атмосфера и да измери температурата на повърхността им.

По такъв начин TRAPPIST-1 ще получи шанс да стане притежателка на първите екзопланети, на които съществуването на живот ще бъде потвърдено от преки наблюдения.

РИА Новости

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори