Откриха центъра на Вселената за маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пирамидата на Юкатан, Чичен Ица. Мексико. © Daniel Schwen/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Археолози са открили подземна река, скрита под главната пирамида в Чечен Ица, на полуостров Юкатан, Мексико. Според учените реката под пирамидата Кукулкан е била център на Вселената за цивилизацията на маите.

Както съобщава France-Presse, на специална пресконференция за находката специалистите от мексиканския Национален автономен университет разказали, че са открили подземна кухина на дълбочина около 20 метра под пирамидата Кукулкан, известна също като Ел Кастильо.

Откритието все още не е потвърдено от физически доказателства – кухината е открита от уреди. Според геофизика Рене Чавес Сегура става дума за подземна река, скрита под планината. Такива подземни реки не са рядкост за Мексико, те съединяват сенотетата – култови водоеми на маите, в които са принасяни човешки жертви и са хвърляни други жертвоприношения, на първо място злато.

Според археолога Гилермо де Анди подземната река може да символизира центъра на Вселената за цивилизацията на маите, „като дърво, разпространяващо своите корени под земята“. Заобикалящите Кукулкан сенотета в този случай показват посоките на света.

Учените отбелязват още едно откритие, направено в разрушения град Ушмал, в северозападната част на Юкатан. До останките на постройка, известна като Двореца на губернатора, са открити следи от градина с билки от епохата на маите. Експертите наброили 150 целебни представители на флората, лекуващи различни болести – от змийско ухапване до стомашни инфекции.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори