Откриха звезда имаща формата на сълза

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Импресия на художника Габриел Перес Диас на звездата и прилепналото близо до нея червено джудже.
Ивайло Красимиров

Намира се на 1500 светлинни години от Земята, тежи около 1,7 пъти повече от Слънцето, има форма на сълза и пулсира само от едната страна. Наскоро учените откриха тази много необичайна звезда и казват, че тя е първата по рода си.

Звездата, обозначена като HD74423, беше открита в галактиката Млечен път благодарение на сътрудничеството на астрономите по света. Учените публикуваха своите открития тази седмица в списанието Nature Astronomy.

„Това, което първо привлече вниманието ми, беше фактът, че това е химически особена звезда“, казва съавторът на изследването д-р Саймън Мърфи от Института за астрономия в Сидни, Австралия.

„Звезди като тази обикновено са доста богати на метали – но тази е бедна на метали, което я прави рядък вид гореща звезда.“

Известно е, че много звезди – включително и нашето Слънце – пулсират ритмично. Тези импулси могат да варират по продължителност, сила и причина.

Обаче досега всички изследвани пулсации са били видими от всички страни на една звезда. Колебанията на HD74423 се появяват само в едното полукълбо.

„Теоретично знаем от 80-те години на миналия век, че звезди като тази, трябва да съществуват“, казва съавторът на публикацията професор Дон Курц от Университета на Централен Ланкашир във Великобритания. Но всъщност досега нито един астроном не беше попаднал на такава звезда.

Учените определиха и причината за особените едностранни пулсации. Звездата е разположена в двоична звездна система с червено джудже, което изкривява трептенията поради гравитационното си дърпане.

Червеното джудже не само причинява странни пулсации, но и изкривява формата на звездата. Гравитационното дърпане на придружителя оформя звездата, наподобяваща сълза поради краткия си орбитален период от по-малко от два дни.

„Търся такава звезда от близо 40 години и сега най-накрая я намерихме, точно такава, каквато очаквахме“, казва Курц.

Астрономите за пръв път се натъкнаха на звездата, след като анализираха многобройни данни от сателита TESS на НАСА, чиято цел е „лов“ на планети извън Слънчевата система. Експертите казват, че очакват да намерят още много подобни звезди, тъй като технологията за търсене се подобрява.

„Очакваме да открием още много данни за подобни звезди в данните на TESS“, казва друг от съавторите на откритието, професор Саул Рапапорт от Масачузетския технологичен институт.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори