Откъде идват гласовете в ума ни?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© danielstolle.tumblr.com/
Димитър Димитров

Въпреки че вътрешният ни глас често е представян като ангелче и дяволче в анимационните филми, той не е само гласът на съвестта. Монолозите, които провеждаме в главите си, могат да приемат почти всякаква форма – припомняне на списъка със задачи за деня, възпроизвеждане на минали разговори, та дори и измисляне на въображаеми такива.

Според Питър Моузли (Peter Mosely), който е психолог в британския университет Дърам, разбирането на това, откъде идва вътрешният глас при здрави хора, може да помогне за лечението на шизофрения и други опасни психически заболявания.

Моузли участва в проекта Hearing the Voice (Чуването на гласа), който е насочен към по-доброто разбиране на това, защо някои хора чуват гласове при липсата на каквито и да било външни стимулации – това явление е познато още като слухови халюцинации.

Всъщност психолозите отдавна се занимават с тайните на вътрешния глас. През 1930 г. руският психолог Лев Виготски (Lev Vygotsky) предлага модел, при който вътрешният глас е свързан с умението ни да говорим. Методът електромиография, който е предназначен за измерване на движенията на мускулите, показва, че ларинксът на човек е активен дори когато той си говори на наум.

Но има и по-модерни изследвания, които хвърлят светлина върху вътрешните монолози, които водим. През 1990 са направени невровизуализиращи тестове, които показват, че части от зоната на Брока (регион в мозъка, който е отговорен за речта) са активни, докато чуваме вътрешния си глас.

Според Моузли слуховите халюцинации „може просто да са форма на вътрешна реч, която не е разпозната като произведена в собствения мозък“. Доказателство за това е, че същите части от зоната на Брока са активни и по време на слухови халюцинации.

Интересното е, че през 2012 г. е публикувано проучване на финландски учени, което показва, че активността при слухови халюцинации и вътрешен глас е различна. При халюцинациите допълнителната моторна област в мозъка не била толкова активна. Тази област се свързва със самосъзнанието. Хипотезата била, че ниската неврална активност в допълнителната моторна област предотвратява „чувството за собственост на собственото звуково въображение“.

„Трябва също да разберем какво е усещането“, подчертава Моузли. „Трябва да разберем как да помагаме на хората, които изпитват тези трудности. Но за да стане това, първо трябва да разберем всичко за нормалния вътрешен глас.“

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори