Първата проба марсианска почва мистериозно изчезна

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

На НАСА бяха нужни девет години и около 2 милиарда долара в стремежа да пробие и съхранява проби от марсиански скали. Марсоходът Perseverance, („Упоритост“), беше готов в петък, да направи това най – накрая.

Роувърът взе скала от древно корито на езерото на Марс, което някога е могло да приюти извънземен живот, като се опита да го сондира. Но тогава се случи нещо странно: пробата мистериозно изчезна.

В скалата има дупка с размер на човешки пръст, от която трябваше да излезе пробата, но тръбата за събиране на проби на марсохода е празна. А скалното ядро не лежи близо до дупката. Просто го няма.

„Макар че това не е единствената дупка на която се надявахме, винаги съществува риск от откриване на нови трудности“, заяви администраторът на НАСА Томас Зърбухен в прессъобщение. „Убеден съм, че имаме правилния екип, който работи по този въпрос, и ще продължим да търсим решение, което да гарантира бъдещи успехи.“

За да разбере какво се е случило, НАСА инструктира роувъра да направи снимки отблизо на сондажа. След това контрольорите на мисията ще се опитат да планират друг опит за вземане на проби.

„Първоначално мислехме, че празната тръба е по – вероятно резултат от това, че скалната мишена не реагира по начина, по който очаквахме по време на захранването, и по – малко вероятно хардуерен проблем със системата за вземане на проби“, казва Дженифър Троспър, ръководител на проекта.

„През следващите няколко дни екипът ще отдели повече време за анализ на данните, с които разполагаме, и също така ще получи някои допълнителни диагностични данни, за да помогне да се разбере основната причина за празната епруветка.“

Основната цел на Perseverance на Марс е да проучи регион, наречен кратер Джезеро, и да събере скални проби; тръбата, която се появи празна, е една от 43 -те, които роувърът носи за тази цел. НАСА планира да изпрати друга мисия до Марс след около десетилетие, за да вземе пробите и да ги върне на Земята. След това учените могат да проучат дали в езерото, което някога е било пълно, може да е имало микробен живот.

С други думи, значително количество усилия и труд, както разбира се и пари, ще бъдат оползотворени или изгубени в зависимост от способността на Perseverance да изпълни успешно мисията си.

За да вземе първата си проба, Perseverance първо използва абразивен инструмент за почистване на праха и повърхностните покрития. След това марсоходът удължава ръката си с дължина около два метра, която има инструмент за събиране на проби в края. Този инструмент използва ударна бормашина, за да забие куха коронка в скалата. Процесът е автономен; контролните органи на мисията просто изпращат команда „go“.

Данните, които роувърът е излъчил обратно на Земята от досегашния си опит, показват, че е извършил необходимите стъпки, както е планирано. И все пак тръбата е празна.

Дъното на кратера Джезеро (Jezero) е покрито с това, което НАСА нарича „павета“. Тези порести скали биха могли да бъдат утаечни (което означава, предизвикани от речни и езерни дейности) или вулканични. Вземането на проба би помогнало на учените да определят кой тип скали се намират на дъното на кратера, като по този начин ще подобри разбирането им за историята на района.

Други мисии на Марс също са срещали неочаквани трудности от скалите и почвата на Червената планета. Наскоро НАСА трябваше да изостави „къртицата“ на своя кацащ апарат InSight, сондажен инструмент, който трябваше да се впие в повърхността на Марс и да измери температурата на почвата. Къртицата се оказа подскачаща на място върху основа от твърда почва, наречена дюракуст.

„Аз участвам във всяка мисия на марсохода от самото начало и тази планета винаги ни учи на това, което не знаем за нея“, каза Троспър. „Едно нещо, което открих, е, че не е необичайно да има усложнения по време на сложни дейности извършвани за първи път.“

Статията е публикувана в изданието Business Insider.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори