Пентагонът готви ДНК за ядрена война

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© DARPA
Антония Михайлова

Американските военни активно се готвят за възможна ядрена катастрофа. Отбранителната научна агенция DARPA стартира нов проект по защита от радиационно поразяване, включително с методи, въздействащи директно върху човешките гени.

В запитване, публикувано от DAPRA, се говори за нови методи на лечение, устройства и системи, които ще смекчават последствията от мощна радиация. Главна цел на проекта е да се разработят технологии, които радикално да понижат възприемчивостта на човешкия организъм към високи дози лъчение. По-просто казано, когато на обикновени хора с лъчева болест им остават броени дни и дори часове живот, тези, които бъдат подложени на лечение с технологиите на DARРA, ще имат големи шансове да оцелеят.

За решаването на тази сложна задача DARPA планира да насочи усилията на учените в три направления. Първото е профилактика и лечение след радиационно въздействие. Второто е намаляване на негативните последствия и предотвратяването на смъртта на увредените клетки. Тук ще бъдат включени и различни методи за предотвратяване на развитието на усложнения от лъчевата болест. Третото е моделиране на въздействието на радиацията върху човешкия организъм. Това ще бъде мащабно изследване – от мелекулярно до общосистемно ниво. Главната му задача е лечението на генетични и клетъчни увреждания.

В DARPA се надяват, че новата мащабна програма по изследвания ще даде много знания за механизма на уврежданията на ДНК и лечението на тежки радиационни поражения на организма. Данните от изследванията ще са актуални както никога, тъй като с приключването на Студената война между СССР и САЩ нивото на ядрена заплаха не е намаляло, а тъкмо обратното.

Днес всяка страна може да се сблъска със заплаха от ядрен тероризъм, катастрофи на АЕЦ или локални конфликти с прилагане на ядрено оръжие. Затова са необходими нови и ефективни методи за лечение на масови случаи на радиационна зараза.

Източник: CNews R&D

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори