Персеидите идват – пожелай си нещо!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Внимание, Персеидите идват! Това е впечатляващо представление, което всяка година се разиграва на небето. През август Земята преминава през облак от частици в своята обиколка около Слънцето. Тази година експертите очакват особено много падащи звезди в нощта на четвъртък срещу петък (11 срещу 12 август).

Става дума за максимума на Персеидите, отделени парчета от кометата 109P/Суифт – Татъл, обяснява астрономът Ханс-Улрих Келер от Щутгарт пред SPIEGEL ONLINE.

В предищните нощи също може да се види много, но по време на максимума могат да се видят до 170 падащи звезди на час. Най-доброто време за наблюдение е от 23.00 до 4.00 часа.

Падащите звезди се появяват всяка година през август, но този път ще бъдат много, защото Юпитер е довел главната част на бурята много близо до орбитата на Земята около Слънцето, казва Келер.

Персеидите са сред най-бързите „падащи“ звезди – скоростта им е 216 000 км/час, обяснява астрономът. Наричат се така, защото се смята, че произхождат от съзвездието Персей.

Светлината произлиза от въздушните молекули на земната атмосфера. Бързите частици от космоса пренасят част от своята енергия върху молекулите на въздуха, които се нагряват и излъчват светлина.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментари

  • За Персеидите не се „смята“, че произхождат от съзвездието Персей – то се намира на повече от 6000 св. години от Земята. Наричат се така, защото само визуално изглежда сякаш идват от съзвездието Персей.

    Георги Симеонов 10 август 2016 13:53 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори