Пещерите на Луната ще бъдат осветени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Димитър Димитров

Смята се, че на Луната има цяла мрежа от пещери, създадени от потоци лава, които са резултат от древна вулканична дейност. Смята се дори, че някои кратери всъщност са пещери, чиито входове са се сринали.

Тъй като скоро няма да изпратим хора, които да влязат в тези пещери, въпросът е как да потвърдим съществуването на тези пещери и нещо повече – как да ги разгледаме отвътре. В института за изследвания Моргридж (Morgridge) се разработва технология, която ще позволи на НАСА да изследва тези пещери по интересен и относително евтин начин.

Андреас Велтен (Andreas Velten) от университета Уисконсин-Мадисън и сътрудник в Мордридж разработва технология, при която се изстрелва лазер, който разпръсква светлина и след това я прихваща – накратко, чрез тази технология може да се гледа зад ъгли.

Системата изстрелва импулс лазерна светлина към някаква повърхност. След това светлината се разпръсква към невидимите пространства. Разпръскващите се лазерни фотони отскачат от различни повърхности и след това се връщат към камера. Измеренията и видът на невидимите пространства се възпроизвеждат, на базата на времето, което е било нужно на фотоните да се върнат до камерата.

Andreas Velten

Andreas Velten

Крайната цел е новата система да бъде поставена на сателит, орбитиращ Луната от близко разстояние, който да изстрелва лазери към предполагаеми пещери. Според Велтен ще е много важно да можем да надникваме в лунните пещери:

„Геолозите са силно заинтересувани, защото технологията предоставя достъп до подземна геология, без нуждата от копаене. А копаенето на Луната би било изключително трудно“

Всъщност пещерите на Луната може да се окажат нещо много по-важно от геоложко откритие.

„Интересното е, че не можем да си позволим да държим хора на повърхността на Луната за дълго време, защото температурната амплитуда е много голяма, а също има и радиация. Но в тези пещери хората ще могат да оцеляват за доста дълго време, защото в тях температурите не се променят много, а няма и радиация.“

Ако технологията на Велтен успее, то следващата стъпка ще е изследване на място с помощта на роботи. От НАСА разработват роувъри, които имат много ръце със закачени на тях малки куки – нещо като краката на хлебарка – които ще са способни да влизат в тези пещери и да се справят с различните неравности.

Технологията на Велтен е позната още като „камера с един трилион кадъра в секунда“. Разработена е първо в Масачузетския технологичен институт (MIT). Велтен вижда в нея и други възможни приложения, като например неинвазивно наблюдение на труднодостъпни части от човешкото тяло.

Phys

Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори